Μήνυμα Schaeuble: «Νέο πρόγραμμα εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα Schaeuble: «Νέο πρόγραμμα εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ»

Για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε λόγο o Wolfgang Schaeuble, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, προειδοποιώντας επιπλέον με… νόημα την Αθήνα ότι δεν θα έπρεπε να επιθυμεί αυτή την εξέλιξη.

«Εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός.

«Αν καταστεί παρωχημένο (σ.σ. πρόγραμμα), τότε θα έχουμε μία κατάσταση, στην οποία θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούριο» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση - κατέληξε ο ίδιος - «θα πρότεινα να είμαστε χαλαροί, καθώς πρώτα απ' όλα, η γερμανική Bundestag θα πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει αν θα εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο κ. Schaeuble είχε υποστηρίξει πως «το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα και τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον ESM».

«Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής», είχε συμπληρώσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τόνισε τη Δευτέρα πως «αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τότε στην περίπτωση της Γερμανίας, θα χρειαστεί η έγκριση της Bundestag» και σημείωσε πως «ελπίζουμε και θέλουμε το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider