Σύρσιμο της αξιολόγησης έως το Μάιο φοβάται η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύρσιμο της αξιολόγησης έως το Μάιο φοβάται η κυβέρνηση

Την ανησυχία ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να τραβήξει ακόμη και μέχρι το Μάιο εκφράζουν πλέον στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει πως οι δανειστές συσχετίζουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και όχι με τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι σχετικές αναφορές για κλείσιμο της αξιολόγησης το Μάιο έγιναν στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναλύθηκαν τα σενάρια για το που μπορεί να οδηγήσει η ασυμφωνία μεταξύ των θεσμών.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο τονίσθηκε πως θα υπάρχει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου γαλλική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος στο 3,5% για τρία χρόνια μετά το 2018 και την επέκταση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης έως το 2020. Στη βάση της πρωτοβουλίας αυτής ορισμένα από τα μέτρα θα περιγραφούν προκαταβολικά, χωρίς όμως να νομοθετηθούν. Από την άλλη οι δανειστές θα δεσμευθούν ότι θα προσδιορίζουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η κυβέρνηση εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ακολούθως για την ένταξη στο QE κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου. Η υπέρβαση αυτού του χρονικού οροσήμου θα περιπλέξει την κατάσταση εντάσσοντας την Ελλάδα στο πολιτικό κύκλο της Ολλανδίας (15 Μαρτίου), της Γαλλίας (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και της Γερμανίας (17 Σεπτεμβρίου). Έτσι, φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξουν «παραγωγικά» Eurogroup για τη χώρα μας μετά τον Απρίλιο.

Όλα αυτά δείχνουν πως είναι πολύ πιθανόν η αξιολόγηση να συρθεί έως τον Ιούνιο, κάτι που θα δοκιμάσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και θα μας επιστρέψει στην ταμειακή στενότητα του 2015. Με την παραδοχή πως αξιοποιώντας όλες τις πρόσφορες μεθόδους το Δημόσιο θα βρει χρήματα για να καλύψει εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, αυτό δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί τον Ιούλιο, καθώς οι δανειακές υποχρεώσεις θα ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ και θα είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν χωρίς νέα δόση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider