Γιατί η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα εξυπηρετεί την Γερμανία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα εξυπηρετεί την Γερμανία

Πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει χωρίς υποστηρικτή στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά κυρίως ότι θα βρεθεί στη θέση να πιέζεται να αποδεχτεί πολυετείς δημοσιονομικούς στόχους που δεν θα ανταποκρίνονται στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Εάν το ΔΝΤ εξέλθει του ελληνικού προγράμματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική πλευρά να αποσοβήσει το να μην επιβληθεί η βούληση της Γερμανίας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2028.

Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αφενός η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου η οποία θα εμπεριέχει και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφετέρου η έκθεση που αφορά στην αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 (Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

Η πρώτη έκθεση αναμένεται να αναφέρει πως το ελληνικό χρέος ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις για την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνσή του από τον ESM παραμένει μη βιώσιμο, ενώ η δεύτερη έκθεση αναμένεται να υποστηρίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα του 2012 στηρίχθηκε σε μη ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους και σε παραδοχές -που ακόμη και μετά το PSI - δεν μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν την οικονομία.

Αναμφίβολα λοιπόν η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι πλήρως συμβατή με τα γερμανικά συμφέροντα δεδομένου ότι θα απαλλάξει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το να προσδιορίσει προεκλογικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που ζητά επίμονα το Ταμείο.

Αν όσα υποστηρίζει στη σημερινή του συνέντευξη στην γερμανική Süddeutsche Zeitung ο W. Shaeuble για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει υλοποιηθούν, τότε ενδεχομένως να τύχουν σημαντικής αναθεώρησης τόσο οι αποφάσεις του Eurogroup τους Μάιου 2016 για το ελληνικό χρέος, όσο και οι στόχοι της ελληνικής πλευράς για υπαγωγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και επανόδου στις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider