Πώς θα πωληθούν δάνεια χωρίς να ζημιωθούν οι τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα πωληθούν δάνεια χωρίς να ζημιωθούν οι τράπεζες

Τους χειρισμούς τους οποίους θα διασφαλίσουν πως οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνειά τους σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την ήδη απομειωμένη αξία ισολογισμού, χωρίς να επηρεαστεί ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας περιγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα το σύνολο των καταγγελμένων δανείων ύψους 48 δισ. ευρώ, με αξία εξασφαλίσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, θα μπορούσε δυνητικά να μεταβιβασθεί στο 30% της αξίας τους, ήτοι 14 δισ. ευρώ χωρίς να γίνει χρήση του υφιστάμενου υπερβάλλοντος κεφαλαιακού αποθέματος.

Από τους αναλυτές της τράπεζας επισημαίνεται ότι το είδος και η αξία των εξασφαλίσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διενέργεια λογιστικών προβλέψεων και συνακόλουθα για τη δυνητική τιμολόγηση μεταβιβάσεων χαρτοφυλακίου.

Ενδεικτικά, στο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών υπάρχουν καταγγελμένα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 270 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν απομειωθεί κατά 88% και έχουν διαμορφωθεί σε αξία ισολογισμού περίπου στα 32 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα ήταν δυνατόν να μεταβιβαστούν σε τιμή από 12% της ονομαστικής αξίας δανείου και πάνω χωρίς ζημία. Αντίθετα, το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζει συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά απομείωσης που δεν ξεπερνούν το 40%, ακόμα και για ανοίγματα των οποίων η σύμβαση έχει καταγγελθεί.

Το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 107,5 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (συμπεριλαμβανομένου και των καταγγελμένων ανοιγμάτων), ανέρχονται σε περίπου 80 δισ. ευρώ, ενώ τα καταγγελμένα ανοίγματα ανέρχονται σε περίπου 48 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 145,5 δισ. ευρώ και αποτελούν το 60,6% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων (59,9%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (67,2%).

Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider