Ανοιχτή η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοιχτή η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Στην αποσαφήνιση ότι εάν επιλεγεί μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παρόλες τις καθυστερήσεις. Δεν έδωσε, ωστόσο, σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Επίσης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου ο Gerry Rice ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για το πότε θα συζητηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου η έκθεση του άρθρου 4 με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας και η έκθεση που αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016.

«Δεν έχω ημέρα για το πότε θα γίνει η συζήτηση» , είπε το στέλεχος του ΔΝΤ και προσέθεσε πως ο όγκος των εγγράφων που πρέπει να προετοιμαστούν για να συζητηθούν στο Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλος και ως εκ τούτου απαιτείται χρόνος.

Ερωτηθείς για το εάν στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα ληφθούν υπόψη και τα πρόσφατα μέτρα για την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους απάντησε μάλλον καταφατικά. «Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι περιεκτική. Θα λάβει υπόψη όλες τις εξελίξεις», τόνισε ο Gerry Rice.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσίευμα που μιλούν για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και για μετά το 2018 ο Rice δεν θέλησε να σχολιάσει, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρέπεμψε εκ νέου στο blog του Poul Thomsen για το θέμα. «Θεωρούμε πως ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ θα είναι ρεαλιστικό και η προτιμητέα προσέγγιση. Με αυτό το σενάριο δεν βλέπουμε την ανάγκη για νέα μέτρα σε αυτό το σημείο», είπε και προσέθεσε: «Εάν επιλεγεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα».

Ερωτηθείς για τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος και εάν υπάρχει μια ημερομηνία που να αποτελεί το καταληκτικό ορόσημο της αξιολόγησης διότι πέραν αυτής θα υπάρξει θέμα χρηματοδότησης της οικονομίας ο Gerry Rice ήταν σαφής: «Δεν έχω στο μυαλό μου μια ημερομηνία που να αποτελεί καταληκτικό ορόσημο. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider