Συνάντηση Τσακαλώτου - Μoscovici για την αξιολόγηση 

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Τσακαλώτου - Μoscovici για την αξιολόγηση 

Η πορεία του προγράμματος και η επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να «καταγράψουν την πρόοδο» που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στη συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να εκπέμψει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ανοικτή σε μία πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα που έχουν περιγραφεί από το ΔΝΤ ως αναγκαία – μείωση αφορολογήτου και μείωση συντάξεων – μέσω της επέκτασης του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, του λεγόμενου κόφτη, έως το 2020.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η μείωση του αφορολογήτου δεν είναι στο τραπέζι, αλλά θα μπορούσε να μπει σε ένα πακέτο μέτρων για την περίοδο μετά το 2018, ως «εγγύηση» πως θα καλύψει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις μετά το 2018 εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν επιτευχθεί.

Για τις περικοπές στις συντάξεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Πρόκειται για το κομμάτι των σημερινών συντάξεων που προς το παρόν έχει διασωθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά εκτιμάται ότι θα περικοπεί από το 2018 και μετά. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μείωση έως 30% περίπου 1 εκατομμύριο ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

Ως αντάλλαγμα για κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά ζητά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018. Το επιτελείο του κ. Τσακαλώτου θεωρεί πως εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ισχύσουν μετά τη λήξη του προγράμματος θα επηρεάσουν προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider