Ο κόφτης ροκανίζει και το αφορολόγητο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κόφτης ροκανίζει και το αφορολόγητο

Διαψεύδουν τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 6.818 ευρώ με σκοπό να κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι όταν τα θεμέλια του αφορολογήτου αρχίζουν να τρίζουν αργά ή γρήγορα επέρχεται η περικοπή του. Τον περασμένο Μάρτιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσει ότι όσο ο ίδιος παραμένει υπουργός Οικονομικών νέα μείωση του αφορολογήτου δεν θα περάσει. Τελικά και ο υπουργός παρέμεινε και το αφορολόγητο μειώθηκε από τα 9.500 ευρώ έως και τα 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά.

Μπορεί η μείωση του αφορολογήτου να είναι πάγια επιδίωξη του ΔΝΤ, αλλά προσφάτως και ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling φάνηκε να προσχωρεί στη γραμμή του Ταμείου για το αφορολόγητο. «Γνωρίζουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι σχετικά υψηλοί και η φορολογική βάση σχετικά στενή. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι η δομή του συστήματος εσόδων δεν είναι αποτελεσματική και σίγουρα δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη» ανέφερε ο Klaus Regling για την Ελλάδα.

Πλέον η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συναινέσει σε μέτρα που έχει βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ ανεξάρτητα από το εάν εκείνο θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα ή όχι. Έτσι, η μείωση του αφορολογήτου προβάλλει στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προϊδεάσει για το πρώτο συμβιβαστικό βήμα που είναι η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη μετά το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι εξετάζεται από την κυβέρνηση και η μείωση του αφορολογήτου σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ψήφιση προκαταβολικά των πρόσθετων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider