Ανταλλάσει «κόφτη» με ελάφρυνση του χρέους η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανταλλάσει «κόφτη» με ελάφρυνση του χρέους η κυβέρνηση

Με «σχέδιο απεμπλοκής» στις αποσκευές του θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσει τη δεύτερη αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Ο υπουργός Οικονομικών τόσο στη συνάντηση του το απόγευμα της Τετάρτης με τον Γάλλο ομόλογό του Michel Sapen, όσο και στο ραντεβού με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici το μεσημέρι της Πέμπτης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα συνδέει τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018 με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ουσιαστικά ο κ. Τσακαλώτος θα επισημάνει στους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα αποδεχτεί την επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, του λεγόμενου κόφτη για τη διετία 2019-2020, με την προϋπόθεση πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για μετά το 2018 θα προσδιοριστούν και θα περιγραφούν από τώρα και θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Η πρόταση αυτή στο σκέλος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων είναι «μερικώς» συμβατή με τις θέσεις των Ευρωπαίων, ενώ στο σκέλος του χρέους υιοθετεί τη λογική του ΔΝΤ.

Είναι μερικώς συμβατή διότι η κυβέρνηση θέλει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, δηλαδή για τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος όταν οι δανειστές – και κυρίως η Γερμανία- θέλουν το 3,5% να διατηρηθεί έως το 2028. Στο θέμα αυτό το ΔΝΤ είναι σύμμαχος της Ελλάδος, καθώς θεωρεί αποσταθεροποιητικά και βλαπτικά τα τόσο υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά και ως προς το χρέος η ελληνική πρόταση δύσκολα θα γίνει αποδεκτή, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί η Γερμανία να συναινέσει από τώρα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που θα περιέπλεκε τα πράγματα εν όψει της προεκλογικής περιόδου στη χώρα. Πάντως, η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι που σημαίνει πως εάν πράγματι η ευρωζώνη επιδιώκει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, τότε θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα αυτό, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider