Από βδομάδα ξανά τα… δύσκολα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από βδομάδα ξανά τα… δύσκολα

Μετά από την «αναίμακτη» για την κυβέρνηση ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 ξεκινούν και πάλι τα δύσκολα καθώς από αυτή την εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. Υπό την σκιά των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για παροχές στους συνταξιούχους που αρχικά προκάλεσαν έκπληξη στους δανειστές στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη κανονικά για αύριο Δευτέρα παραμένει ασαφής.

Και όλα αυτά ενώ από όσο φαίνεται οι σχέσεις Ελλάδας – Θεσμών είναι για άλλη μια φορά τεταμένες. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στα εργασιακά παραμένει. Οι Θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν να ζητούν διπλασιασμό στο επιτρεπόμενο όριο των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10%, ζήτημα που η ελληνική πλευρά θεωρεί μείζονος σημασίας, ενώ επιθυμούν την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Πάντως κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν μικρή αύξηση του ορίου αλλά όχι μέχρι το 10%.

Η κυβέρνηση έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα. Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. Ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Οι «κόκκινες γραμμές»

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018 και θα επιμείνει στη πρόταση Τσακαλώτου για πλεονάσματα 2,5% με στόχο η μία μονάδα που μένει να πάει στην ανάπτυξη με φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις.

Άγνωστό παραμένει το αν η κυβέρνηση θα δεχθεί παράταση του περίφημου «κόφτη» και για μετά το 2018. Σε καμία περίπτωση τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο από τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider