Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση θέλει η κυβέρνηση 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση θέλει η κυβέρνηση 

Με ανοιχτά θέματα το εργασιακό αλλά και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα την Τρίτη – ο νέος γύρος των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και την χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού, είναι η όσον το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

Προς την ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να πιέσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τους ευρωπαίους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου, ενώ επαφές αναμένεται να έχει αμέσως μετά και στο Βερολίνο (το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου) όπου θα παραβρεθεί για το συνέδριο της Die Linke.

Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρώ στα εργασιακά παραμένουν μεγάλες, καθώς Θεσμοί και ΔΝΤ επιμένουν να ζητούν διπλασιασμό στο επιτρεπόμενο όριο των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10%, ζήτημα που η ελληνική πλευρά θεωρεί μείζονος σημασίας, ενώ επιθυμούν την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Η κα Αχτσιόγλου έχει αντιπροτείνει τη συμβιβαστική λύση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ώστε να ελέγχει τη νομιμότητα των διαδικασιών και να διατηρεί τη δυνατότητα ενός πιο ουσιαστικού ελέγχου των αποφάσεων των επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι δανειστές ζητούν να παραμείνει σε αναστολή η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά ότι στην Ελλάδα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και απαιτείται η επαναφορά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Τέλος, σε επίπεδο συνδικαλιστικού νόμου, οι δανειστές ζητούν να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης απεργιών και να επιτρέπεται στους εργοδότες να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν, κατά τη διάρκεια μιας απεργιακής κινητοποίησης.

Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα. Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. Ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για τη διαπραγμάτευσης θεωρούν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων που σημειώθηκε στον Προϋπολογισμό του 2016 θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, γεγονός που εγγυάται την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συζητά την επέκταση και μετά το 2018 του δημοσιονομικού «κόφτη» που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος.
Ενός μηχανισμού ο οποίος, όμως, θα έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν θα δεσμεύει από τώρα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως ζητά το ΔΝΤ.

Τόσο το θέμα του κόφτη όσο και η χρονική περίοδος μετά το 2018 κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θεωρούνται κρίσιμα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider