Έκπληκτοι δηλώνουν οι Θεσμοί από τις εξαγγελίες Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκπληκτοι δηλώνουν οι Θεσμοί από τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αιφνιδιασμό εκφράζουν στις πρώτες τους ανακοινώσεις οι Ευρωπαίοι εταίροι για τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας. Η Κομισιόν υιοθετεί, ωστόσο ήπιους τόνους δηλώνοντας ανοιχτή σε διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση για ανακούφιση των ευπαθών ομάδων. Άγνοια δηλώνει το Βερολίνο, ενώ για «ανακοινώσεις χωρίς διαβούλευση» κάνει λόγο ο ESM.

Ανακοίνωση με πολλούς αστερίσκους εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκπρόσωπο Annika Breidthardt να δηλώνει ότι οι Βρυξέλλες δεν γνώριζαν το πλήρες περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού και θα πρέπει να τις εξετάσουν διεξοδικά προτού προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

«Η Επιτροπή και οι υπόλοιποι Θεσμοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι», είπε χαρακτηριστικά και επανάλαβε τη βούληση του ευρωπαϊκού οργάνου να «εξετάσει τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Κομισιόν έχει «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό» και υπογράμμισε ότι «δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος.

Η Breidthardt υπενθύμισε, δε, πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους Θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων», καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Βερολίνο: Δεν γνωρίζαμε για τις παροχές του Τσίπρα

Άγνοια για τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιών του Βόρειου Αιγίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Friederike von Tiesenhausen.

Μάλιστα, η Γερμανίδα αξιωματούχος υποστήριξε πως το ζήτημα των παροχών δεν συζητήθηκε ούτε στο Eurogroup της Δευτέρας. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια διευκρίνισε πως «είναι υπόθεση των Θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Klaus Regling: Εγείρουν ερωτήματα οι εξαγγελίες Τσίπρα

«Οι ανακοινώσεις χθες το βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό, χωρίς διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα», δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling από το βήμα συνεδρίου στο Ελσίνκι.

Σε αναφορά του για την Ελλάδα από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Γερμανός επικεφαλής του ESM τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι πηγάδι χωρίς πάτο» και πως η χώρα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Στη βάση αυτή ανέφερε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε το Eurogroup για να καταστεί το χρέος της Ελλάδος πιο βιώσιμο είναι μια πρόσθετη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Klaus Regling δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης ήδη κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος του EFSF το 2014, ωστόσο η ανάπτυξη της «διακόπηκε βίαια» στις αρχές του 2015, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς τα πίσω. «Η χώρα έχασε πολύ χρόνο και χρήμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ESM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider