ΔΝΤ: Πλεόνασμα 1,5% και λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Πλεόνασμα 1,5% και λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως συνέχιση της λιτότητας και μη ρεαλιστικά», τόνισε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι διαφωνίες μεταξύ θεσμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποχώρηση του ΔΝΤ ο Gerry Rice ανάφερε πως σε κάθε πρόγραμμα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί κατέχονται με διαφορετικές απόψεις οι οποίες συζητούνται και τελικά επιτυγχάνεται συμφωνία.

«Είμαστε στη φάση που έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε καθημερινή βάση και θέλουμε όλοι να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Gerry Rice, ο οποίος δεν προσδιόρισε ωστόσο τον χρόνο επιστροφής της αποστολής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Το στέλεχος του ΔΝΤ αναφερόμενο στις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το ελληνικό χρέος είπε πως είναι καλοδεχούμενες, αλλά προσέθεσε πως «δεν αρκούν για να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος σε βάθος χρόνου».

Ο ίδιος είπε πως το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ως μέρος της έκθεσης του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Θα στηριχθεί δε σε παραδοχές που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Ράις είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για το πότε η έκθεση θα εξετασθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μέσα στο ΔΝΤ για το ελληνικό θέμα ο εκπρόσωπος του Ταμείου ήταν ξεκάθαρος: «Το ΔΝΤ μιλάει με μια φωνή», αποσαφήνισε.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε εμφατικά και επανειλημμένα ότι «οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ESM είναι συμβατές μόνον με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ».

Ο ίδιος επεσήμανε πως το Ταμείο θεωρεί το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ ρεαλιστικό και ότι δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα, αλλά ένα πρόγραμμα που να βασίζεται σε πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ.

«Εφόσον οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα στόχο 3,5% τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιόπιστα μέτρα», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως για να μετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίσει πως αυτό βασίζεται σε αξιόπιστους στόχους και πολιτικές.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου πως το ΔΝΤ στο Eurogroup πίεσε την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων, ο Gerry Rice ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να αναφερθεί στο τι συνέβη στο συμβούλιο, και τοποθετήθηκε ξανά υπέρ του στόχου για πλεόνασμα 1,5%.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει αμφιβολία για τη θέση μας. Προτιμούμε το στόχο του 1,5% διότι είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες. Θέλουμε μια λύση για το χρέος που να σχετίζεται με αυτό το στόχο», σημείωσε το στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το περιεχόμενο του προγράμματος του ESM είναι ζήτημα της Ελλάδος και των Ευρωπαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider