ΕΚΤ: Επεκτείνεται έως το τέλος του 2017 η Ποσοτική Χαλάρωση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Επεκτείνεται έως το τέλος του 2017 η Ποσοτική Χαλάρωση

Σε 9μηνη παράταση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), έως τον Δεκέμβριο 2017, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μειώνοντας ωστόσο τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, από 80 δισ. ευρώ που είναι έως τον Μάρτιο.

Η μείωση του μηνιαίου όγκου αγορών αιφνιδίασε την αγορά, καθώς ενδέχεται να ερμηνευτεί ως σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος νομισματικής στήριξης της Ευρωζώνης. Για να διασκεδάσει αυτές τις ερμηνείες, η κεντρική τράπεζα ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της ότι δεν αποκλείεται το QE να συνεχιστεί και το 2018, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού με τον στόχο προσέγγισης των επιπέδων του 2%.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, εάν στο μεταξύ η προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης επιδεινωθεί ή εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν τη βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού, το Δ.Σ. θα προβεί σε περαιτέρω επέκταση του προγράμματος σε όρους όγκου αγορών τίτλων ή διάρκειας.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι οι καθαρές αγορές τίτλων θα πραγματοποιούνται με επανεπένδυση των καταβολών κεφαλαίου από το Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων (APP).

Σε επίπεδο επιτοκιακής πολιτικής, διατηρεί αμετάβλητα για έβδομη συνεχή φορά τα επιτόκια του ευρώ. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο απόλυτο μηδέν, ενώ αμετάβλητο στο αρνητικό επίπεδο του -0,4% παρέμεινε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς για διατήρηση της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ με στόχο την τόνωση της αναιμικής οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο ενισχυτικός ρόλος της κεντρικής τράπεζας καθίσταται ακόμη πιο καθοριστικός μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα.

Τι περιμένει η Ελλάδα από τον Draghi

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο καθώς αναμένεται από τον κεντρικό τραπεζίτη κάποια αναφορά στην Ελλάδα και την προοπτική ένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE –που θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Εάν η αξιολόγηση κλείσει εντός του Ιανουαρίου τότε θα έχει συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά αυτό το βήμα δεν ειναι καθοριστικό. Παράλληλα, η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο από την ΕΚΤ και να επιτρέψει έτσι τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE.

Δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι παράγωγο των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η Γερμανία επιμένει ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider