Τσακαλώτος: Παράλογες και εκτός συμφωνίας οι αξιώσεις του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Παράλογες και εκτός συμφωνίας οι αξιώσεις του ΔΝΤ

Με μια «πολιτική συμφωνία» που θα επιτευχθεί με παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προσδοκά η κυβέρνηση πως θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου 2017 η αξιολόγηση.

Ενημερώνοντας σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μια εικόνα των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται «ούτε βήμα πίσω» στο ζήτημα της λήψης νέων μέτρων, στα εργασιακά αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παράλογές και εκτός συμφωνίας του Ιουλίου» τις αξιώσεις που εγείρουν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παράλογες απαιτήσεις για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και συγκεκριμένα για μία δεκαετία», φέρεται να τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν συζητά την επιβολή νέων μέτρων μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ο υπουργός υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μόλις ένα 5% απομένει για να ολοκληρωθεί. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως ο «οδικός χάρτης» είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο 2017, ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα του χρέους και η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι στόχος είναι οι εκκρεμότητες να κλείσουν «με πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Σε σχέση με την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους ο κ. Τσακαλώτος, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία».

Πάντως, οι διαβεβαιώσεις του κ. Τσακαλώτου δεν φαίνεται να πείθουν τις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι η Citi, εκτιμά ότι παραμένει η αβεβαιότητα κατά πόσον αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και η αντίθεση της κυβέρνησης σε μέτρα επιπρόσθετης λιτότητας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και η διατήρηση τους σε αυτό το επίπεδο, θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να λάβει μέρος στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την διεθνή τράπεζα, αβέβαιη παραμένει επίσης και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις και το ανέβασμα των τόνων από το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, διαψεύδουν το κλίμα που είχε καλλιεργήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 προβάλλονταν ο ισχυρίσμός περί εμποσθοβαρούς προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε τα επαχθή και κοινωνικά άδικα μέτρα στην πρώτη αξιολογηση. Επομένως αν οι βουλευτές ψήφιζαν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στην πρώτη αξιολόγηση (όπως και το έπραξαν), οι επόμενες αξιολογήσεις θα αποτελούσαν «υγιεινό περίπατο». Οι απαιτήσεις που εγείρει όμως το ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου και περικοπή των συντάξεων καταδεικνύουν ότι η πραγματικότητα διαφέρει ριζικά απο τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που επιστρατεύτηκαν τότε.

Επίσης αποδεικνύεται ότι χωρίς αντίκρυσμα ήταν και υπέρμετρος ζήλος που επέδειξε το Οικονομικό επιτελείο να εμφανίσει φέτος πολύ μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα απο αυτό που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, σωρεύοντας απλήρωτα χρέη του Δημοσίου προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στην οικονομία. Το ίδιο λάθος είχε γίνει και το 2014 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Και τότε όπως και σήμερα οι δανειστες δεν συγκινήθηκαν από την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων προκειμένου από την πλευρά τους να παραχωρήσουν μία πιο γενναία ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider