Στην κρατικοποίηση της Monte dei Paschi προσανατολίζεται η Ιταλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κρατικοποίηση της Monte dei Paschi προσανατολίζεται η Ιταλία

Στην κρατικοποίηση της Monte dei Paschi di Siena προσανατολίζεται η Ιταλία, μέσω πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής ύψους 2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να αποκτήσει. Μετά την απόφαση του Renzi να παραιτηθεί οι ελπίδες για διάσωση της τράπεζας από ιδιώτες υπαναχωρούν σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 4%, αλλά σχεδιάζει να αγοράσει junior ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους Ιταλοί πολίτες, και να αυξήσει τη συμμετοχή της μέχρι το 40%, ανέφεραν οι πηγές. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο θα μπορεί να ελέγχει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας καιτ ςι συνελεύσεις των μετόχων της εφόσον η Ιταλική κυβέρνηση θα είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας.

Όπως τονίζουν οι πηγές στο Reuters το διάταγμα που θα εγκρίνει τη συμφωνία, με βάση την οποία το δημόσιο θα αγοράσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης από τους επενδυτές λιανικής και θα τα μετατρέψει σε μετοχές, θα έρθει σήμερα, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές, το ιταλικό ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να αγοράσει ομόλογα που κρατούνται από σχεδόν 40.000 επενδυτές λιανικής στην ονομαστική τους αξία.Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι επενδυτές λιανικής δεν θα υποστούν ζημιές στην διάσωση της τράπεζας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο bank runπου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα για να αντλήσει 5 δισ, ευρώ ώστε να αποφύγει την εκκαθάριση. Οι ιδιώτες επενδυτές ωστόσο φαίνονται απρόθυμοι να δώσουν λεφτά μετά από την ήττα του Renzi στο δημοψήφισμα.

Η Ρώμη ελπίζει πως η κίνηση για συμμετοχή 2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση εκτός του 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσει από την ανταλλαγή ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές, θα μπορούσε να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν τα 2 δισ. ευρώ που υπολείπονται.

«Μια de facto κρατικοποίηση με ισχυρή παρουσία του δημοσίου, μπορεί να προσελκύσει άλλους επενδυτές και θα επιτρέψει στη συναλλαγή να ολοκληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider