Όλα τα ευρωπαϊκά «κόκκινα» δάνεια κάτω από μία ομπρέλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα τα ευρωπαϊκά «κόκκινα» δάνεια κάτω από μία ομπρέλα

Τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού επενδυτικού οχήματος για την ελάφρυνση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια προτείνουν οι διακεκριμένοι καθηγητές Charles Goodhart και Αιμίλιος Αυγουλέας στον απόηχο των τραπεζικών εξελίξεων στην Ιταλία, ξεκαθαρίζοντας σε μελέτη τους πως η διάσωση τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in) δεν καταργεί την ανάγκη για δημόσια εισφορά κεφαλαίων.

Οι καθηγητές Goodhart και Αυγουλέας αναφέρουν πως το καθεστώς εξυγίανσης της ΕΕ (BRRD) προϋποθέτει την προηγούμενη συμμετοχή των τραπεζικών πιστωτών στην κάλυψη του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν από κάθε μορφή δημόσιας συνεισφοράς, ωστόσο υπογραμμίζουν πως υπάρχει ο κίνδυνος υπερβολική εξάρτησης από τα bail-in και στη βάση αυτή προτείνουν τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμμετοχών (Asset Management Company) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία θα αντλεί κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και η οποία θα απολαμβάνει εγγυήσεων του ESM.

Αν και αναγνωρίζουν πως μια τέτοια πρόταση θα αντιμετώπιζε αρκετές νομικές προκλήσεις οι δύο ακαδημαϊκοί αναλύουν στην μελέτη τους τα θετικά του εγχειρήματος. Όπως υποστηρίζουν η συναλλαγή των τραπεζών με την Asset Management Company θα μπορούσε να παρακάμψει τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας BRRD συνολικά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Asset Management Company από τράπεζες που δεν έχουν εισέλθει σε εξυγίανση ή σε στάδιο προ-εξυγίανσης, δυνάμει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. «Οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ έχουν εφαρμοστεί στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ με διάφορους βαθμούς ευελιξίας», σημειώνεται στην μελέτη.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης η Asset Management Company θα μπορούσε να αγοράσει ένα συγκεκριμένο φάσμα «κουρεμένων» τραπεζικών δανείων σε καθυστέρηση, με την απομείωση στην αξία των δανείων να μην υπερβαίνει «κατά πολύ» τις διαγραφές που οι τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει στους ισολογισμούς τους. Σχηματικά προτείνεται ένα δάνειο σε καθυστέρηση να πωληθεί στο 40% εάν η τράπεζα έχει πάρει για αυτό πρόβλεψη 50%.

Συνολικά, ο στόχος της Asset Management Company θα ήταν να αγοράσει το δάνειο σε τιμή που δεν θα προκαλέσει μια απαίτηση για άμεση κεφαλαιακή ένεση. Βάσει της πρότασης, οι τυχόν ζημίες της Εταιρείας Συμμετοχών σε περίπτωση που δάνεια πωληθούν κάτω από την τιμή εξαγοράς θα μπορούσαν να αποσβεστούν και να καλυφθούν με διακανονισμό της Asset Management Company με την τράπεζα που πούλησε το χαρτοφυλάκιο δανείων, η οποία θα είναι εκείνη που θα πάρει και μέρος της αναλογούσας ζημιάς.

Η «μηχανική» της εν λόγω πρότασης μπορεί να προβλέπει πως η Εταιρεία Συμμετοχών απολαμβάνει των εγγυήσεων του ESM, κάτι που αυτομάτως θα παρέχει αυξημένο κύρος στο σύστημα, αλλά στην πράξη αυτές ο εγγυήσεις θα μπορούσαν να μην χρησιμοποιηθούν καθόλου.

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως η ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμμετοχών θα μπορούσε αφενός να δώσει σημαντική ώθηση και ρευστότητα στην κατακερματισμένη αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης και να ανακουφίσει την ΕΚΤ από την πίεση που σήμερα υφίσταται, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider