Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές φόρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές φόρου

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ, αλλά ακόμη και οι μαζικοί συμψηφισμοί φόρου δεν είναι ικανοί να το μειώσουν, καθώς το Δημόσιο είναι «απρόθυμο» να δώσει πίσω αυτά που οφείλει.

Αισθητή συγκράτηση των επιστροφών φόρου σε σχέση με τους στόχους καταγράφεται από τον Αύγουστο και μετά, δεδομένου ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρούσε σε αυξημένες επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο οι επιστροφές φόρου ήταν κατά 19,71% υψηλότερες σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, ενώ τον Αύγουστο ήταν μικρότερες κατά 39,81%, τάση η οποία συντηρήθηκε και τους επόμενους μήνες.

Τον Νοέμβριο τα στοιχεία δείχνουν επιστροφές φόρου μικρότερες κατά 12,72% (ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ αντί για 338 εκατ. ευρώ) και αθροιστικά στο εντεκάμηνο οι επιστροφές είναι χαμηλότερες κατά 157 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Το «φρενάρισμα» στις επιστροφές φόρου εξηγείται εν μέρει λόγω της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο. Με τη βεβαίωση του φόρου ακινήτων, οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα έπρεπε να περάσουν από την εφορία τους για να κάνουν αίτηση συμψηφισμού, αν δεν ήθελαν να πληρώσουν κανονικά τον φόρο ακινήτων, περιμένοντας στη συνέχεια την επιστροφή.

Παρότι η νομοθεσία προβλέπει διαδικασία αυτόματων συμψηφισμών ανάμεσα σε φορολογικές υποχρεώσεις και επιστροφές φόρων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να εφαρμόζει κεντρικά τους αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς.

Σε πρώτη φάση έγιναν 92.958 συμψηφισμοί, συνολικού ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν τα έτη 2014, 2015 και 2016, για τους φορολογουμένους οι οποίοι είχαν μόνο μία αρρύθμιστη οφειλή.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται νέο κύμα αυτεπάγγελτων συμψηφισμών, αυτή τη φορά για φορολογουμένους οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου και έχουν δύο αρρύθμιστες οφειλές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider