Μπγιάλας: Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπγιάλας: Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός

«Ρεαλιστικός», «αναπτυξιακός» και «πλεονασματικός» είναι οι όροι που χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ανοίγοντας απόψε στην Ολομέλεια τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2017, παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και δίνει το μήνυμα ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας δεν είναι πλέον ούτε πλασματικοί, ούτε ελλειμματικοί. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός», ανέφερε ο κ. Μπγιάλας και υπογράμμισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται πλέον και με απολογιστικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και ειδικά του προϋπολογισμού του 2016, όπου έγινε σημαντική υπέρβαση των στόχων, σε αντίθεση προς όλες τις δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις που γίνονταν από την αντιπολίτευση, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους, μια απόφαση που χαρακτήρισε σημαντική για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μπγιάλας υπογράμμισε μάλιστα ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να λάβουν θέση απέναντι στις χθεσινές αποφάσεις. «Στόχος μας είναι μετά την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης να βγούμε στις αγορές, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να βγούμε από την επιτροπεία», είπε και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, όπως και του 2016 που αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους του προϋπολογισμού, τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το συντομότερο δυνατόν, στο δίκαιο επιμερισμό του κόστους προσαρμογής και την κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης και την ανάπτυξη, ώστε να μειωθεί η ανεργία.

«Ο προϋπολογισμός αυτός έχει και κοινωνικό πρόσωπο: Πρώτον, θεσμοθετεί και χρηματοδοτεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για όλη τη χώρα με 760 εκατ. ευρώ για 250 χιλιάδες νοικοκυριά. Δεύτερον, δίνει, επιπλέον, ενίσχυση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού για Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια με 300 εκατ. ευρώ και τρίτον, προστατεύει την πρώτη κατοικία για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με 100 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο φορολογικό σκέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί, αλλά επειδή αναγνωρίζει τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση έχει λάβει μέτρα μακροοικονομικής αντιστάθμισης: την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης 2% του Α.Ε.Π. μέσα στο 2016 και άλλου 2% του ΑΕΠ μέσα στο Ιούνιο του 2017, την ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού και τη διεύρυνση φορολογικής βάσης με τη νομοθέτηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε έτσι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές», είπε ο κ. Μπγιάλας.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ την κάλεσε να εγκαταλείψει τα αφηγήματα του success story γιατί έχουν καταρριφθεί στην πράξη με το ιστορικό της αποτυχίας της. «Η δική σας αριθμητική είναι μόνο η πρόσθεση των δεινών του ελληνικού λαού. Δεν είναι η αφαίρεση των δεινών αυτών που είναι η δική μας πολιτική», είπε και τόνισε ότι «αυτό που φοβάται η ΝΔ είναι η επιτυχία της κυβέρνησης και του προγράμματος και η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και γι΄αυτό έχει επενδύσει στην κινδυνολογία».

«Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης έγινε ένα σχέδιο δεξιάς τελείας», είπε επίσης ο κ. Μπγιάλας που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δραπέτευσε από την εξουσία διότι το πρόγραμμα της είχε αποτύχει, όπως είχε αποτύχει και να πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κατήγγειλε επίσης ότι το πρόγραμμα της ΝΔ οδηγεί σε απολύσεις, σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και σε 4ο Μνημόνιο. «Θα ακούσουμε πολλά τις πέντε αυτές ημέρες. Όμως η κυβέρνηση προχωρά για να βγάλει τη χώρα από το βούρκο που εσείς τη ρίξατε. Το 2019 θα κριθούμε οπότε αποτοξινωθείτε από την επιθυμία της εξουσίας και στηρίξετε την πορεία προς τα εμπρός», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider