Προωθείται ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προωθείται ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα.

Σε αυτόν τον λογαριασμό, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, θα καταλήγουν τα χρήματα από τις εισπράξεις των επιχειρήσεις με πλαστικό χρήμα.

Όπως είναι γνωστό, οι θεσμοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού και η λύση στην οποία φαίνεται να προσανατολίζονται οι θεσμοί είναι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα να συνδέουν τη συσκευή POS με τον ακατάσχετο λογαριασμό και να ισχύει ότι ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα δηλαδή να υπάρχει όριο ακατάσχετου στα 1.250 ευρώ.

Ακόμη, εξετάζεται το πάγωμα των κατασχέσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία θα ενταχθούν στη ρύθμιση του λεγόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτή η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν κούρεμα οφειλών προς ιδιώτες και το δημόσιο και ρύθμιση του υπολοίπου σε έως και 120 δόσεις.

Στο μεταξύ, ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση απευθύνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ζητώντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» λογαριασμού, αλλά και την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει στην επιστολή της πως η αντοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει φτάσει στα όριά της και κάνει λόγο για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου με στόχο την στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
«Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καλούμε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με ουσιαστικό και διαφανή διάλογο να συνεννοηθούν με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου», αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για:

– Τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και τον αφελληνισμό των μεγάλων της ελληνικής αγοράς.
– Την υπερφορολόγηση και την “ασφαλιστική φορολογία” της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
– Τη μη εφαρμογή της Αρχής της Νησιωτικότητας και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Και ζητάει:

– Τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού».– Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς, με ισχύ για όλο το 2017.
– «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
– Επίσπευση της άρσης των capital controls.
– Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider