Νέες προσδοκίες για ένταξη της Ελλάδας στο QE μετά το ιταλικό δημοψήφισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες προσδοκίες για ένταξη της Ελλάδας στο QE μετά το ιταλικό δημοψήφισμα

Μονόδρομο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί μετά το ιταλικό δημοψήφισμα η συνέχιση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, δημιουργώντας έτσι βάσιμες ελπίδες για τη συμμετοχή και των ελληνικών ομολόγων σε αυτό. Παρά τις δυσκολίες που εμφανίζει πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης, το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος «άνοιξε ένα παράθυρο» στα ελληνικά ομόλογα προκείμενου και αυτά να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Μεθαύριο Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της περίφημης Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Της πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «σαρώσει» από την αγορά κυρίως κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 2,5 τρισ. ευρώ στην προσπάθειά της να τονώσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κεντρικός τραπεζίτης θα αποφύγει να κάνει έστω και νύξη για «περιορισμό» (tapering) του όγκου των ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ από την αγορά μετά τον Μάρτιο του 2017, οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα. Παρά ταύτα οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανόν το όριο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που ισχύει σήμερα να περιοριστεί στα 60 δισ. ευρώ, με αντιστάθμισμα όμως την χρονική επέκταση του προγράμματος σε ένα μακρινό ορίζοντα.

Παράλληλα η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε ορισμένες τεχνικές διευθετήσεις προκειμένου το πρόγραμμα να γίνει πιο ευέλικτο, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των τίτλων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Για την Ελλάδα η «παράταση» του προγράμματος αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημειολογική αξία στη συμμετοχή σε αυτό των ελληνικών ομολόγων.

Στην πράξη τα ελληνικά ομόλογα που θα μπορέσει να απορροφήσει η ΕΚΤ από την αγορά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα QE αποτελεί σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο το «διαβατήριό» της για την έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μία τέτοια εξέλιξη τοποθετείται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Ωστόσο στους κόλπους της Κυβέρνησης η προσδοκία που υπάρχει είναι η έξοδος να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη του 2017.

Σε κάθε περίπτωση όμως η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE αποτελεί αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προέβλεψε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να διανύσει ένα δύσβατο και μακρύ δρόμο, υπογράμμισε με έμφαση ότι η χώρα «πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider