ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα θα βλάψουν την ανάπτυξη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα θα βλάψουν την ανάπτυξη

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 5 ή 10 χρόνια πρέπει να δούμε με ποια μέτρα θα το πετύχουν». Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου αποκάλυψε πως το Eurogroup εστίασε στα ζητήματα πολιτικής μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και ειδικά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ίδιος είπε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως εάν υπάρξει απόφαση για διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει αφενός να τεκμηριωθεί με πειστικό τρόπο πως θα επιτευχθεί ο στόχος και αφετέρου να καταδειχθεί το εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα βλάψουν την ανάπτυξη.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ενδεδειγμένες για το Ταμείο δημοσιονομικές πολιτικές για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα που να μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ασφαλιστικού που σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ, αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αναμφίβολα έχει κάνει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά δεν την έχει επιτύχει με διατηρήσιμο τρόπο», σημείωσε σχετικά. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ακόμη είναι υπό συζήτηση ο χρόνος για τον οποίο θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «όσο λιγότερα χρόνια θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ τόσο μικρότερη ζημιά θα υποστεί η ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κοφτή και για το γεγονός ότι η απόφαση του Eurogroup περιγράφει μερικώς την επέκταση του μηχανισμού αυτού για μετά το 2018 ο αξιωματούχος εμφανίστηκε κατηγορηματικός. «Δεν είναι επιθυμητά τα οριζόντια μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη. Παρά τις προειδοποιήσεις μας η ελληνική κυβέρνηση τα ψήφισε», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί το ΔΝΤ τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε σήμερα ο ESM είπε πως είναι καλοδεχούμενα, αλλά όχι επαρκή. «Καλωσορίζουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, χωρίς να τα θεωρούμε επαρκή. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να συντάξουμε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους χωρίς να έχουμε καθορισμένους στόχους και τις πολιτικές με τις οποίες θα φτάσουμε σε αυτούς», είπε για το ίδιο ζήτημα.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ανέφερε πως το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο σε αυτό, αλλά θέλει ένα πρόγραμμα «που να βγαίνει».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί συμφώνησε απόλυτα με τη δήλωση του Έλληνα υπουργού και τόνισε πως είναι προς το συμφέρον όλων τα θέματα να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider