Τσακαλώτος: Να μην τεθεί σε κίνδυνο η ελληνική πρόοδος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Να μην τεθεί σε κίνδυνο η ελληνική πρόοδος

«Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να μην διακινδυνέψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυξάνοντας την αβεβαιότητα», τόνισε, το βράδυ της Δευτέρας, εξερχόμενος του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός μίλησε για ένα «ενδιαφέρον» Eurogroup για την Ελλάδα, προσθέτοντας υπήρξαν αποτελέσματα «υποσχόμενα» ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προοδεύει.

«Στα δημοσιονομικά, στο προϋπολογισμό του 2017 έχει κλείσει, στον προϋπολογισμό του 2018 και εκεί το κενό κλείνει. Υπάρχουν τρία, τέσσερα άλλα θέματα που είναι ακόμη ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν, αλλά όλοι επιβεβαιώνουν πως υπάρχει πρόοδος», τόνισε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις για συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων θα συνεχιστούν.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι εντός του πνεύματος του Μνημονίου και εντός του Κοινοτικού πλαισίου και πως σε κάθε περίσταση θα λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το άλλο καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ισχύσουν από τώρα, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία του Μάιου έλεγε πως θα ισχύσουν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Είναι πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα από εκείνα που περιμέναμε το Μάιο. Ο Klaus Regling αναμένει πως θα υπάρξει μια μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060 κάτι που είναι πολύ καλό, καθώς αυτό θα ξεκινήσει άμεσα να βοηθά την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τέλος, είπε πως η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη έχοντας τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις κάτι που αναγνωρίζουν. Τώρα είναι η στιγμή αυτές να αποδώσουν καρπούς», υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider