Συμφωνία στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Το «πράσινο φως» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που πρότεινε ο ESM άναψε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup.

Το Eurogroup ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ανακοινώνοντας πως τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες. «Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναγνώρισε ο Regling, συμπληρώνοντας πως αυτό που θα πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα είναι ο κίνδυνος των αυξημένων επιτοκίων.

«Οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα, υπάρχει κι άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Όπως τόνισε, τα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% ως το 2018.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι μετά τη δεύτερη αξιολόγηση. Παραμένει ωστόσο δεσμευμένο να συμμετάσχει, πρόσθεσε.

«Δεν εξαρτάται από εμάς να κλείσει η αξιολόγηση, εξαρτάται από την Ελλάδα και τους Θεσμούς», τόνισε επίσης ο Ολλανδός αξιωματούχος, διαμηνύοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεσα τεχνική συμφωνία.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος και βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε, από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.

Αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Ένα προς ένα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εγκρίθηκαν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιγράφονται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup.

Αναλυτικά, το ανακοινωθέν του Eurogroup έχει ως εξής:

Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία των ευρωπαϊκών Θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Hellenic Corporation of Assets and Participations) πρέπει να εφαρμοστεί πριν από την αρχή του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.

To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίζει επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.

Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του Euro working Group, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους του EFSF που αυξάνεται στα 32,5 έτη, ενώ και οι δόσεις θα γίνουν πιο μικρές.
  • Την επιβολή ορίου στην αύξηση του επιτοκίου που αφορά στην εξαγορά χρέους από το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα για το 2017.
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν σε Staff-Level Αgreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το Euro Working Group να το ελέγξει.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.

Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU (Μνημόνιο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider