WSJ: Δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία

Δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θεωρεί ως επικρατέστερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το πρώτο σενάριο έγκειται στον συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και Ταμείου για το ύψος των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.

«Το τίμημα μίας τέτοιας συμφωνίας συνίσταται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, από το 2018 και μετέπειτα, θα καλείται να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» αναφέρει η WSJ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο - προσθέτει - το Ταμείο θα αξιώνει διαρκώς τη λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, προκειμένου να διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται σ’ αυτό το σημείο - εξηγεί η εφημερίδα - αφορά το ποια κυβέρνηση θα έχει την ικανότητα να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Η εναλλακτική «λύση», στον αντίποδα, περιλαμβάνει τη σιωπηλή αναβολή των κρίσιμων ελληνικών θεμάτων έως το επόμενο καλοκαίρι και συγκεκριμένα, έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μία τέτοια εξέλιξη βέβαια - καταλήγει η WSJ - θα προξενήσει σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία, οι οποίες θα δρομολογήσουν την ένταξη της χώρας σε τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, ως αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider