Βραχυπρόθεσμα μέτρα και τεχνική συμφωνία στο Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βραχυπρόθεσμα μέτρα και τεχνική συμφωνία στο Eurogroup

Σε συνθήκες «ιταλικού πυρετού» διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για χρέος και πλεονάσματα.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ αναβολή παίρνει για την ώρα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin δήλωσε: «Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους». «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Την ανάγκη της υλοποίησης των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Wolfgang Schaeuble εκτιμά ότι πρωταρχικός στόχος για τη χώρα μας είναι η ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και για να το πετύχει αυτό έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει.

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και έχει αναλάβει τις ευθύνες της και πιστεύω ότι οι εταίροι της θα κάνουν το ίδιο, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici προσερχόμενος στο Eurogroup.Σύμφωνα με τον ίδιο στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστούν: η πρόοδος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τα δημοσιονομικά.

Χωρίς τον Padoan το Eurogroup

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan δεν θα συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς είναι μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider