Φόροι 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόροι 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016

Αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ οι φόροι που θα πρέπει να καταβάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των φόρων αυτών θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, οι φόροι που αναζητά το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις 25 ημέρες έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι 6,962 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα τέλη κυκλοφορίας θα αποδώσουν 1,092 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ είναι οι προσδοκώμενες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, ενώ περισσότερα από 500 εκατ. αναμένεται να αποδώσει η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τα τέλη κυκλοφορίας έχουν αναρτηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο Taxisnet και είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Οριακές αλλαγές υπάρχουν μόνο για τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων όπου καθιερώθηκε ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση την πρώτο έτος κυκλοφορίας σε χώρα της ΕΕ και όχι το πρώτο έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Έτσι, υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 εισαγόμενα μεταχειρισμένα κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Ως προς τον ΕΝΦΙΑ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν έτρεχε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των ετήσιων εσόδων (2,650 δισ. ευρώ) από ΕΝΦΙΑ. Για πολλούς ιδιοκτήτες πάντως οι δόσεις συνεχίζουν να τρέχουν έως τον Φεβρουάριο καθώς τον Δεκέμβριο εξοφλείται η τέταρτη από τις έξι προγραμματισμένες δόσεις.

Τέλος, μέσα στο Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης και απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας (έως τις 27 Δεκεμβρίου), η υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα και τόκους (28 Δεκεμβρίου) και η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία (30 Δεκεμβρίου).

Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως και τον Οκτώβριο, η πορεία των εσόδων είναι ανοδική με αποτέλεσμα να καταγράφεται υπέρβαση κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους. Στον βαθμό όπου η υπέρβαση δεν διαταραχθεί το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 1% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% που είναι ο επίσημος στόχος του Μνημονίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider