Εν μέσω ευρωπαϊκών κλυδωνισμών η αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εν μέσω ευρωπαϊκών κλυδωνισμών η αξιολόγηση

Εν μέσω ευρωπαϊκών κλυδωνισμών πραγματοποιείται το τελευταίο Eurogroup του χρόνου όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και η πρόοδος που έχει σημειώσει σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεξάγεται αμέσως μετά το ιταλικό δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την παραμονή του πρωθυπουργού Matteo Renzi στην εξουσία αλλά και την πολιτική σταθερότητα της χώρας ενώ μέχρι στιγμής έντονες είναι οι ανησυχίες Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η νευρικότητα που προκαλεί στις Βρυξέλλες το δημοψήφισμα αποτυπώνεται και στην πρόθεση πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής μετά το ιταλικό δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που στο ιταλικά δημοψήφισμα επικρατήσει το «Όχι» κάτι που θα αποτελέσει σαφώς μια κυβερνητική ήττα και θα φέρει αναταραχή στις αγορές. Ωστόσο, για την ώρα υπάρχει ψυχραιμία και δεν θεωρείται απαραίτητο να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Βασικός φόβος είναι ότι μπορεί να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας που αντιμετωπίζει προβλήματα και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ της τράπεζας Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Πάντως, όσον αφορά στην ελληνική αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2020 αλλά θέλει να συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να ανοίξει για την Ελλάδα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χαρακτηριστική εικόνα για τις προσδοκίες από το Eurogroup έδωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο δήλωσε: «Ευελπιστούμε στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να πουν πως έχουμε κλείσει το 95% και το ΔΝΤ να πει πως θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τόσο για τα μέτρα μετά το 2018 όσο και την ελάφρυνση του χρέους».

«Κόκκινη γραμμή» και τα εργασιακά

Πέρα από τα δημοσιονομικά ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι τα εργασιακά και ειδικά η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο.

Για τα εργασιακά ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προβλέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τζανακόπουλος: Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup

Κρίσιμο χαρακτήρισε το αυριανό Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη ραδιοσυχνότητα του «Αθήνα 9,84».

Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός».

Παράλληλα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή, Eurogroup έως το τέλος του χρόνου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Και, επί λέξει, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».

Εν αντιθέσει, όπως τόνισε, με την Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, τέλος, επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider