Solidus: «Καλή αλλά λίγη» η άρση των capital controls

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Solidus: «Καλή αλλά λίγη» η άρση των capital controls

Θετική εξέλιξη, αλλά όχι αρκετή από μόνη της για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά, χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των capital controls που είχαν επιβληθεί στους Έλληνες επενδυτές ο Ιωάννης Χριστόπουλος, οικονομολόγος της Solidus Χρηματιστηριακή.

Μιλώντας στο insider.gr ο κ. Χριστόπουλος χαιρετίζει την απελευθέρωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους περιορισμούς, κάνοντας λόγο για το «πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνθήκες ομαλοποίησης». Όπως τονίζει, η απόφαση για άρση των capital controls εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων – στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που άλλωστε αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό για κάθε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Σε σχετική ερώτηση για τον χρόνο άρσης των capital controls, ο οικονομολόγος της Solidus επισημαίνει πως η απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς από τους περιορισμούς ήρθε νομοτελειακά μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. «Όταν αναιρούνται οι λόγοι για τους οποίους τέθηκαν οι περιορισμοί, τότε έρχεται και η ώρα για την άρση τους», εξηγεί.

Ο κ. Χριστόπουλος προβλέπει πως μετά την άρση των capital controls, θα αποκλιμακωθούν σταδιακά οι πιέσεις των τελευταίων μηνών, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Για την επόμενη μέρα της ελληνικής αγοράς ο οικονομολόγος της Solidus εμφανίζεται πεπεισμένος πως η εμπιστοσύνη δύναται να επιστρέψει μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων και όχι μόνο λόγω της άρσης των περιορισμών. Για την ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών χαρακτηρίζει «αναγκαίες συνθήκες» τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, αλλά και τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού ζήλου από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider