«Φρένο» Τσίπρα στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» Τσίπρα στα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Φρένο» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Άμπου Ντάμπι. «Η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές, είναι η Ελλάδα», τόνισε στο περιθώριο της διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και εξασφάλισε για ακόμη μία φορά τη στήριξη του Γάλλου προέδρου, με τους δύο ηγέτες να καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους είναι επιβεβλημένη.

Απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση ποντάρει ακόμη μια φορά σε πολιτική λύση, καθώς η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου απομακρύνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης συνεδρίασης.

Μένει ωστόσο να φανεί το τι θα κάνει το Βερολίνο, η άποψη του οποίου έχει και βαρύνουσα σημασία. Το σίγουρο είναι ότι οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης μέσω τηλεδιάσκεψης του λεγόμενου Washington Group το Σαββατοκύριακο. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της Ελλάδας.

Ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, τη Δευτέρα πριν το Eurogroup, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της Ελλάδας.

Τα σενάρια για το Eurogroup

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το Eurogroup θα διαπιστώσει πρόοδο στις συνομιλίες με την Αθήνα. Χαρακτηριστική εικόνα για τις προσδοκίες από το Eurogroup έδωσε χθες Παρασκευή ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο δήλωσε: «Ευελπιστούμε στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να πουν πως έχουμε κλείσει το 95% και το ΔΝΤ να πει πως θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τόσο για τα μέτρα μετά το 2018 όσο και την ελάφρυνση του χρέους».

Από κει και πέρα δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα στον Δεκέμβριο για να κλείσει η συμφωνία. Και τα μέτρα για το χρέος να συζητηθούν τον Ιανουάριο. Υπό αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider