Κρίσιμα 24ωρα για την αξιολόγηση, αγώνας δρόμου για συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμα 24ωρα για την αξιολόγηση, αγώνας δρόμου για συμφωνία

Δρόμο… στρωμένο με αγκάθια πρέπει να διαβεί η Αθήνα ως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας κι ενώ οι δανειστές ρίχνουν συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι διεργασίες εντός του σαββατοκύριακου αναμένονται πυρετώδεις, ωστόσο η Αθήνα έχει αντιληφθεί για τα καλά πως έχουν χαμηλώσει κι άλλο οι προσδοκίες για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ να παραταθεί έως το 2020.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, οι μεταρρυθμίσεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2017 και το 2018 απαρτίζουν το πρώτο κομμάτι της διαπραγμάτευσης και πως σε αυτό διαπιστώνεται πως όλοι οι Θεσμοί και το ΔΝΤ έχουν σύμπνοια θέσεων και θέλουν να κλείσουν το θέμα με την κυβέρνηση.

Κατά τον ίδιο, το δεύτερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης αφορά στα πλεονάσματα μετά το 2018. Όπως επισήμανε η ίδια κυβερνητική πηγή, σε αυτό το κομμάτι το ΔΝΤ λέει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί υψηλά πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και πως εάν τα δεχτεί θα πρέπει από τώρα να ψηφίσει μείωση αφορολόγητου ορίου και περικοπές συντάξεων.

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε από τώρα μέτρα για το 2019 και 2020 και δεν υπάρχει οικονομική λογική σε αυτό. Μας έχει προταθεί να μην τα ψηφίσουμε τα μέτρα και να τα βάλουμε σε πολιτική συμφωνία», τόνισε.

Στο σημείο αυτό είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, καθώς θα έπρεπε να ζητήσει ξεκάθαρα μείωση χρέους από τους Ευρωπαίους και την ίδια στιγμή να ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί υψηλά πλεονάσματα.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως η στάση του ΔΝΤ για τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και τη μείωση του αφορολόγητου δεν εδράζεται στη φιλοσοφία του Ταμείου για μεταρρυθμίσεις, αλλά στο ότι ο λογαριασμός των μέτρων πρέπει να βγαίνει.

Δίνοντας το πλαίσιο των προσδοκιών για το προσεχές Eurogroup κράτησε χαμηλούς τόνους. «Ευελπιστούμε στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να πούν πως έχουμε κλείσει το 95% και το ΔΝΤ να πει πως θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τόσο για τα μέτρα μετά το 2018 όσο και την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε, περιγράφοντας αυτό ως ένα βήμα προς τη συμφωνία. «Τη Δευτέρα θα πούμε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση αφού κλείσουν τα μέτρα μετά το 2018 και το θέμα του χρέους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θα δεχόταν την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη μετά το 2018 και έως το 2020 το ίδιο στέλεχος είπε πως το ΔΝΤ έχει «μεγάλη απέχθεια» στον κόφτη. Πάντως αποκάλυψε πως η πιθανότητα ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμείνει έως το 2020 στο 3,5% του ΑΕΠ είναι αυξημένη, δεδομένου ότι το θέλουν πολλά κράτη της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο στόχος για το πλεόνασμα μετά το 2020 θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς επηρεάζει τη συνολική άσκηση βιωσιμότητας του χρέους. «Ο συμβιβασμός που βλέπω για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι πως δεν θα ποσοτικοποιηθούν, αλλά ότι θα ταυτοποιηθούν», είπε.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε τα τελικά κομμάτια της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ θα είναι μέσα», είπε και πρόσθεσε: «Όλοι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Ο στόχος κάθε προγράμματος είναι να τελειώσει».

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και πως όλοι ανεξαρτήτως οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη σημασία της εξέλιξης αυτής.

Για τα εργασιακά το στέλεχος είπε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προβλέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider