«Σκωτσέζικο ντους» από τους δανειστές ενόψει Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σκωτσέζικο ντους» από τους δανειστές ενόψει Eurogroup

Συνθήκες… «σκωτσέζικου ντους» τείνουν να επιβάλλουν στην κυβέρνηση οι δανειστές, καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Μέρα με τη μέρα η πλευρά των Θεσμών εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα, δυσκολεύοντας το έργο της, την ώρα που η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Κι ενώ μέχρι χθες Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών διαβεβαίωναν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που επεξεργάζεται ο ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σήμερα Πέμπτη – μόλις μια μέρα μετά – ρίχνουν κι άλλο τον πήχη των προσδοκιών, συνδέοντας άμεσα τη συζήτηση για το χρέος με την πορεία της αξιολόγησης.

«Μόνον εάν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου διαπιστώσει πρόοδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα εξετάσει το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης τoυ Eurogroup που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας», δήλωνε χθες κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, έχοντας ωστόσο προειδοποιήσει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών έως τότε».

Μέχρι χθες λοιπόν η Αθήνα έδειχνε να «κερδίζει» μια συζήτηση για το χρέος την ερχόμενη Δευτέρα, «χάνοντας» ωστόσο την πιθανότητα για τεχνική συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης. Μια μέρα μετά, η ελληνική πλευρά μοιάζει να μην έχει τίποτα… χειροπιαστό στα χέρια της, αφού πλέον η πλευρά των δανειστών «ροκανίζει» και τις πιθανότητες για τη συζήτηση των μέτρων που αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους.

«Tο Eurogroup θα ενημερωθεί από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου. Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το Eurogroup ενδέχεται να επανέλθει (may return) στο θέμα των μέτρων του χρέους που σχετίζονται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η δεύτερη αξιολόγηση επικεντρώνεται στο προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2017, στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της και στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», αναφέρεται αναλυτικά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στη βάση αυτή είναι πολύ πιθανόν να μην καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup και να απαιτηθεί νέο που θα γίνει μάλλον μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε στις 18 Δεκεμβρίου (ημέρα Κυριακή), είτε στις 23 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider