Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών

Το πρώτο αυτοκινούμενο μηχάνημα ελέγχου με ακτίνες «Χ» αξίας δύο εκατ. ευρώ απέκτησε σήμερα επισήμως η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το υπερσύγχρονο μηχάνημα X-ray, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο 3ο Τελωνείο Πειραιά, από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναμένεται να συμβάλλει αισθητά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αφού μπορεί να ελέγχει από 20 έως και 80 κοντέινερ την ώρα.

Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο μηχάνημα με ακτίνες «Χ» που θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όπως διευκρινίστηκε κατάτ ην παρουσίασή του, προσπαθούσαν εδώ και πολλά χρόνια να το αποκτήσουν. Στόχος, βέβαια, όπως ανακοίνωσε η κ. Παπανάτσιου είναι εντός του 2017 να τοποθετηθούν άλλα τέσσερα αντίστοιχα μηχανήματα καθώς και μικρότερα σταθερά στα σύνορα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως είπε η πάταξη του λαθρεμπορίου κοστίζει ακριβά στη χώρα και τον λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι. Απώτερος στόχος είναι ο στόλος των συγκεκριμένων μηχανημάτων να φτάσει τα 15, αριθμός που θα υπερκαλύπτει της ανάγκες της χώρας, όπως συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιλής. Για το λόγο αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα, το υπουργείο θα παραλάβει άλλα τέσσερα κινητά σκάνερ κι έξι μικρότερα σταθερά ενώ εντός του επόμενου έτους θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την προμήθεια περίπου δέκα ακόμα αντίστοιχων μηχανημάτων.

Αφού απήυθυνε ευχαριστίες στην εταιρεία Παπαστράτος για την δωρεά του νέου μηχανήματος, χαρακτηρίζοντάς τη «πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου», η κ. Παπανάτσιου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε την πολιτική βούληση στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου η οποία δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο είναι τόσο μεγάλα που επιτρέπουν στους λαθρέμπορους να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα για να επιτύχουν το σκοπό τους».

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά.

Από μεριάς του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή που θα έχει το μηχάνημα αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου σε όλα τα τελωνεία της χώρας.

Ο ίδιος, αφού διευκρίνισε πως η χώρα μας είναι πιο ευάλωτη στο λαθρεμπόριο εξαιτίας των γεωγραφικών της χαρακτηριστικών, τόνισε πως η γενική γραμματεία έδωσε έμφαση και στον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων της χώρας.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό το οποίο, όπως είπε, τον έφερε σε αμηχανία. Ήταν τότε που στο τελωνείο των Κήπων στη Θράκη, ο Τούρκος Τελώνης του παρουσίασε πως λειτουργεί το δικό τους σύγχρονο σκάνερ, μηχάνημα που δεν διέθετε τότε το υπ. Οικονομικών.

«Τότε σκέφτηκα πως αν, εν έτει 2016, η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε ένα μηχάνημα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αυτό αποτελεί πρόβλημα που μας αφορά όλους. Τόσο γιατί πρέπει να βρεθούν τρόποι να κλείσει η τρύπα των δημοσίων εσόδων όσο και για την απειλή που αποτελεί το λαθρεμπόριο παράνομων καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών για την δημόσια υγεία».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι η Παπαστράτος είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Παπαστράτος από το 2012 έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά το οποίο έχει αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 φτάνοντας το 21% της αγοράς σε σχέση με το 3% που ήταν το 2009.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και ενισχύουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ενός προβλήματος που είναι μάστιγα τόσο για τα κρατικά έσοδα όσο και για τον κλάδο μας, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αφού απασχολεί πάνω από 60.000 οικογένειες και συνεισφέρει το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού» κατέληξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών
Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών
Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών
Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών
Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών
Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών
Το πρώτο αυτοκινούμενο X-ray απέκτησε το υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider