Τι ισχύει για τον φρέσκο παραγόμενο άρτο

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ισχύει για τον φρέσκο παραγόμενο άρτο

Παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα εξαπάτησης στην αγορά του άρτου προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

Συγκεκριμένα με διατάξεις του εισάγεται η έννοια του παραδοσιακού άρτου ως το προϊόν που ζυμώνεται, ψήνεται και προσφέρεται στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαδικασίας από με τη χρήση φρέσκων πρώτων υλών.

Επίσης καθιερώνεται η δυνατότητα της χρήσης των όρων «παραδοσιακός αρτοποιός», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος» αποκλειστικά από τους αρτοποιούς που πωλούν, μεταξύ άλλων αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων, αυτό τον τύπο άρτου. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, είναι η διασφάλιση των μικρών αρτοποιείων να έχουν μια διακριτή θέση στην αγορά απέναντι στις υπεραγορές αλλά και της βιομηχανίας παραγωγής άρτου, καθώς και σε όσους διακινούν προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, μετά από σχετική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς κατάφερε να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου οι σχετικές συστάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που έκανε αξιολογώντας την εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ (Εκτίμηση των επιπτώσεων επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον ανταγωνισμό, Μάιος 2016.

Έτσι μπαίνει σαφής διαχωρισμός για τον φρέσκο παραγόμενο άρτο ώστε ο καταναλωτής βλέποντας τον συγκεκριμένο όρο να χρησιμοποιείται από κάποιο κατάστημα θα ξέρει ότι εκεί παράγεται φρέσκο ψωμί.

Ωστόσο στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις αναφορικά με την αδειοδότηση των αρτοποιείων και ειδικότερα με την επιφάνεια που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση αυτού του είδους για να δανειοδοτηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider