Ένα βήμα μπρος και ένα πίσω για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα μπρος και ένα πίσω για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Με στόχο ακόμα και να κλείσει το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, στις 5, το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Έχοντας , συμφώνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές προχωρήσει σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για δυο από τα βασικά θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά.

Στο ραντεβού που έχει προγραμματιστεί το απόγευμα οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών θα επιχειρήσουν να οριστικοποιήσουν την συμφωνία τους έχοντας αμβλύνει την απόσταση που υπήρχε σε δυο σημαντικά θέματα για τα οποία είχαν διατυπωθεί σημαντικές διαφωνίες στην προηγούμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταφέρει να έχει πείσει την πλευρά των αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι διαγραφές χρεών προς το δημόσιο, καταφέρνοντας να μην γίνεται μια οριζόντια διαγραφή αλλά διαγραφή μέσω ιεράρχησης των χρεών.

Στις τελευταίες συζητήσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δυο μερών , η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι θα πρέπει να ξεκινά η διαγραφή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, στη συνέχεια να ακολουθούν παλαιά πρόστιμα από παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και στην συνέχεια ποσά κύριας οφειλής ,ενώ στη βάση της πυραμίδας να βρίσκονται οι παρακρατούμενοι φόροι του ΦΠΑ και ΦΜΥ. Στην επιχειρηματολογία της ανέφερε ότι για να φτάσουν να διαγράφουν παρακρατούμενοι φόροι θα πρέπει οι διαγραφές να φτάνουν και να ξεπερνούν το 80% των οφειλών κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό ούτε για τα χρέη προς τράπεζες.

Μάλιστα στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξει σχετική διάταξη στο νόμο για σαφή πρόβλεψη διαγραφής των παρακρατούμενων φόρων .

Και ενώ φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στις διαγραφές χρεών προς το Δημόσιο, ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των βιώσιμων επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η αρχική θέση για μη αυτοποιημένη διαδικασία για την επιλογή των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς οι θεσμοί επιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται η λύση της αυτοποιημένης επιλογής για όλους σε πρώτη φάση ενώ εν συνεχεία για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα υπάρχει και άλλη διαδικασία που θα εξετάζει κατά περίπτωση τις υποθέσεις. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης θα είναι μεταξύ άλλων: η ιεράρχηση των οφειλών προς το δημόσιο, η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης ο χρόνος δημιουργίας των οφειλών. Απαραίτητο για να ενταχτεί μια επιχείρηση σε ρύθμιση θα είναι να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον του 60% των πιστωτών της.

Ανοικτό ωστόσο παραμένει το θέμα της διάρκειας της ρύθμισης με την απόσταση ανάμενες στις δυο πλευρές να είναι μεγάλη καθώς οι θεσμοί δεν θέλουν να ξεπερνά το ένα έτος και την ελληνική πλευρά τα δυο έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider