Στο αφορολόγητο ένας στους δύο μισθωτούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο αφορολόγητο ένας στους δύο μισθωτούς

Άκρως αποκαλυπτικά κι αποκαρδιωτικά αποδεικνύονται τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για την εικόνα των μισθωτών και συνταξιούχων της χώρας. Όπως αποδεικνύεται περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς και συνταξιούχους εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, ένας στους δύο μισθωτούς δηλαδή λαμβάνει λιγότερα από 9.500 ευρώ. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 55% την ώρα που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη φτάνει το 8%.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σχεδόν έξι στους δέκα μισθωτούς και συνταξιούχους δήλωσαν στην Εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 5,4 εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισόδημα από μισθό ή σύνταξη 3.020.000 δήλωσαν λιγότερα από 9.500 ευρώ σε μέσα επίπεδα 5.546 ευρώ ο καθένας. Αυτό το σύνολο των 3.020.000 φορολογουμένων, δε, είναι που έχει βάλει στόχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας την «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» μέσω της συρρίκνωσης του αφορολόγητου.

Επιπλέον, μέσα από τα στοιχεία από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δείχνουν ότι μέσα στην πρώτη πενταετία του Μνημονίου, τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν στην Εφορία περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έκαναν ελεύθερη πτώση.

Το 2011, τα φυσικά πρόσωπα αποτύπωσαν στις δηλώσεις τους εισοδήματα συνολικού ύψους 104 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος. Πέντε χρόνια αργότερα, φέτος, τα δηλωθέντα εισοδήματα των φυσικών προσώπων μετά βίας φτάνουν τα 74,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης των αποδοχών σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά και της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής.

Στα ποσά αυτά ενσωματώνονται και τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ή ακόμα και των μισθωτών - συνταξιούχων από άλλες πηγές πέραν των τακτικών αποδοχών τους, όπου τα περιθώρια απόκρυψης παραμένουν ενεργά.

Όσο τα δηλωθέντα εισοδήματα διαγράφουν ελεύθερη πτώση, οι ανάγκες του προϋπολογισμού και των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτούν πρόσθετα έσοδα.

Παρόλα αυτά οι πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεσή του ΔΝΤ, «αυτές οι εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγέςγια τη μεσαία τάξη δύσκολα δικαιολογούνται με επιχειρήματα κοινωνικής δικαιοσύνης γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούνται για την προστασία των πλέον ευάλωτων με παροχές πρόνοιας και ανεργίας που είναι συνηθισμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει το Ταμείο στην έκθεσή του, «οι Αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών, να μειώσουν τις γενναιόδωρες απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικές απαλλαγές που ωφελούν τους πλούσιους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider