Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη β' αξιολόγηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη β' αξιολόγηση

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς ανακοινώσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη. Όπως είπε, η επόμενη φάση της αξιολόγησης θα εκκινήσει στις 14 Νοεμβρίου οπότε τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM, θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν δυσκολίες» στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μη θέλοντας να αποσαφηνίσει σε ποιο βαθμό αυτές οι δυσκολίες μπορούν να γεφυρωθούν. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Gerry Rice σχετικά με το μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος αλλά και για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESΜ, Klaus Regling ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια το ίδιο στέλεχος απάντησε με σκωπτικό ύφος «δεν πέφτω και από τα σύννεφα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 καθώς η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους θεσμούς στοιχεία που δείχνουν ότι καταγράφεται υπεραπόδοση στα έσοδα.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί, μέσω των εκπροσώπων τους κάνουν λόγο για παραγωγικές συζητήσεις και αποσαφηνίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες. Όπως αποσαφηνίζουν, οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου και στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider