Συνέχεια στο σκληρό παζάρι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια στο σκληρό παζάρι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Σημείο προς σημείο οι δανειστές και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας προσπαθούν να επιτύχουν την συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, κλείνοντας επί του παρόντος τον κύκλο των απευθείας επαφών των δανειστών και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας μπορεί όπως σημείωναν ανώτατα στελέχη να συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές και ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο απομένουν ακόμα σημεία τα οποία χρειάζονται τεχνική επεξεργασία και αποτελούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης αυτής, που όλοι ευελπιστούν να ολοκληρωθεί με την επομένη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, στα μέσα του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται ένα παζάρι μεταξύ των εμπλεκόμενων με τους μικρομεσαίους να προσπαθούν να αποφύγουν τον ξαφνικό θάνατο τους εάν ισχύσουν για αυτούς τα αυτοματοποιημένα κριτήρια για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους που απαιτούν οι θεσμοί.

Τόσο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Έμπορων θέτουν συγκεκριμένους όρους ζητώντας τα όποια κριτήρια να μην είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και να δίνουν την ευκαιρία να εξετάζονται επιμέρους ζητήματα που διαφοροποιούν ακόμα και ομοειδείς επιχειρήσεις. Όπως λένε, ήδη τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 108 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνει τα 120 δισ. ευρώ ( με πάνω από 90 δισ. ευρώ στην εφορία, και πάνω από 21 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ αφορούν τον ΟΑΕΕ, με τα 3,3 δισ. να είναι προσαυξήσεις). Ζητούν μάλιστα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να αφορά έκτος από τους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΟΕ-ΕΕ), μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ) και επιτηδευματίες που έχουν διακόψει τη λειτουργία της επιχείρησης, συνταξιούχους πρώην επιτηδευματίες αλλά και εγγυητές.

Και αυτό την ίδια στιγμή που οι Θεσμοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας η οποία θα πρέπει να είναι γρήγορη ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Μάλιστα προτείνουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο θα ξεκαθαρίζει ποιες εταιρείες από την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα κριθούν βιώσιμες αλλά θα δίνει και συγκεκριμένα μοντέλα λύσεων.

Συμφώνα με όσα έχουν συζητηθεί και φαίνεται να υπάρχει επί της αρχής συμφωνίας, ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση, ενδεχομένως κατηγοριοποιώντας τις επιχειρήσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Ο νέος μηχανισμός ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει βασικά κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους.

Ανοικτό παραμένει επίσης το θέμα του κουρέματος χρεών στο κομμάτι που αφορά τους φόρους αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκάθαρο, πάντως, είναι ότι ο ΦΠΑ δεν θα μπορεί να κουρεύεται. Επιπλέον έχει γίνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα για το πότε θα μπορούν να εκτελούνται τυχόν αναγκάστηκα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων εταιρειών από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση.

Έτσι, από την ώρα που θα γίνει δεκτή η νόμιμη αίτηση μέχρι να συμφωνήσουν το 60% των πιστωτών και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση αναστέλλονται οι κατασχέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider