Ενημέρωση των Θεσμών για την απόφαση του ΣτΕ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενημέρωση των Θεσμών για την απόφαση του ΣτΕ

Ενημέρωση για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε Αντισυνταγματικό το νόμο Παππά θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη σημερινή τελευταία συνάντηση τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό διότι η απόφαση του ΣτΕ προκαλεί δημοσιονομική τρύπα 255 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Στο σημερινό κύκλο της διαπραγμάτευσης θα γίνει ανασκόπηση των συζητήσεων και καθορισμός των δράσεων και τους χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των προαπαιτούμενων έως τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επανέλθουν στην Αθήνα. Πιθανότατα σήμερα ή το αργότερο αύριο να υπάρξει ανακοίνωση των θεσμών για την πορεία του πρώτου γύρου της δεύτερης αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ανοίξει με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να συζητά με τα στελέχη των θεσμών από τις 10 έως τις 12 για εργασιακά και ασφαλιστικό.

​Οι επικεφαλής και των τεσσάρων θεσμών διατύπωσαν σε όλους τους τόνους, τόσο κατά τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της προηγούμενης Κυριακής όσο και κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων ότι με το παλαιό σύστημα οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνονταν με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα τα σημερινά ελλείμματα. Στη βάση αυτή έβαλαν στον πάγο το ελληνικό αίτημα για επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζήτησαν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και έθεσαν ζήτημα κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, παρόλο που το θέμα αυτό έχει ήδη κριθεί από το ΣτΕ. Πάντως φάνηκαν ανοικτοί στην πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

​Στο θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα εξετασθούν περιμετρικές αλλαγές και εφαρμογή των συμπεφωνημένων δράσεων παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να γίνει μια πιο εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στο ασφαλιστικό το Ταμείο «δεν κινείται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά σε μοντέλο γενικευμένης απορρύθμισης και θα απομονωθεί στις διαπραγματεύσεις όπως και την πρώτη φορά».

Στη 1 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη με βασικό θέμα τα χρηματοπιστωτικά.

Στο μέτωπο αυτό ανοιχτά παραμένουν ακόμη πολλά κρίσιμα ζητήματα επί του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Αν και από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας δόθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει συμφωνία, αυτή φαίνεται να περιορίζεται μόνο στην αναγκαιότητα του μηχανισμού εξωδικαστικής διευθέτησης. Τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κςι η σημαντικότερη διαφωνία φέρεται να έγκειται στο ποιες επιχειρήσεις θα υπαχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι δανειστές επιθυμούν την υπαγωγή των επιχειρήσεων εκείνων μόνο που έχουν μεσαία και μεγάλα χρέη, κάτι που εάν ισχύσει εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός της διαδικασίας περί τις 300.000 επιχειρήσεις. Οι επιφυλάξεις των θεσμών έχουν να κάνουν με τον όγκο των υποθέσεων που θα κληθούν να αναλάβουν οι 2.500 μεσολαβητές που είναι μέχρι σήμερα πιστοποιημένοι και για το λόγο αυτό προτείνουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην οποία ο μεσολαβητής έχει κυρίαρχο ρόλο, να εντάσσονται οι επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη, ενώ για τους υπόλοιπους να εφαρμόζεται το αυτοματοποιημένο σύστημα ρύθμισης των οφειλών.

Μετά από τη συγκεκριμένη ενότητα θα εξετασθούν τα δημοσιονομικά στη σκιά των αναφορών των θεσμών πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης μπορεί να είναι έως και 3 δις ευρώ μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση υπό εξέταση θα τεθούν και οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τον προϋπολογισμό του 2017. Τα νέα δεδομένα που φέρνει η επί τα χείρω αναθεώρηση του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος και η μη περικοπή των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που προκαλούν την αντίδραση των δανειστών, ενώ ταυτόχρονα ζητούν από το οικονομικό επιτελείο επιπλέον στοιχεία για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται, επίσης, η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που το 2017 θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως σε όλη τη χώρα και οι θεσμοί θέλουν να διαπιστώσουν εάν όντως είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότησή του ή εάν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι. Στη βάση αυτή εστιάζουν κυρίως στο σκέλος των φοροαπαλλαγών και στη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι και ότι το θέμα του αφορολόγητου ορίου έκλεισε στην προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider