Μπαίνει ξανά στην ατζέντα το ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνει ξανά στην ατζέντα το ασφαλιστικό

Θέμα ασφαλιστικού φαίνεται ότι βάζουν στο τραπέζι οι Θεσμοί παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας για το αντίθετο.Οπως έγινε γνωστό η συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη εκτός από τα εργασιακά θα περιλαμβάνει και θέματα του ασφαλιστικού. Ο ίδιος ο υπουργός προσερχόμενος στο ραντεβού δήλωσε άγνοια: «Τελευταία στιγμή μπήκε στην ατζέντα, δεν γνωρίζω γιατί, τώρα θα ενημερωθώ», σημείωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, κρίσιμος και απρόβλεπτος αναμένεται να είναι ο σημερινός νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών για τα εργασιακά, μετά την «ψυχρολουσία» της Κυριακής όπου διατυπώθηκαν ισχυρές διαφωνίες από τους εκπρόσωπους των δανειστών σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που είχε θέσει η ελληνική πλευρά.

Οι τέσσερις εκπρόσωποι, υιοθετώντας την «σκληρή γραμμή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διατύπωσαν τις διαφωνίες τους στο αίτημα επιστροφής στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, έθεσαν θέμα κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (παρά την απόφαση του ΣτΕ), ζήτησαν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και είδαν θετικά την πρόταση για υποκατώτατο μισθό στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς ηλικιακή διάκριση.

Κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας με τα τεχνικά κλιμάκια και τους κοινωνικούς εταίρους, οι εκπρόσωποι των δανειστών φάνηκαν αντίθετοι σε οτιδήποτε θυμίζει το παλαιό σύστημα λειτουργίας της αγοράς εργασίας, υποστηρίζοντας πως ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας έχει εγείρει θέμα νομιμότητας και σεβασμού των αποφάσεων της δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ δηλώνει αντίθετο με οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα του ΟΜΕΔ και του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Αξιποιώντας τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των κοινωνικών εταίρων (παρά το κοινό κείμενο που έχουν υπογράψει), οι δανειστές τάσσονται υπέρ της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 10% και επιπλέον θεωρούν πως η εκπροσώπηση των εργαζόμενων από τα συνδικάτα τους, σε περίπτωση λήψης απόφασης για απεργία, να αγγίζει το 50% συν 1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider