Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών σε όλη την Ελλάδα εντόπισε μέσα από ειδικούς ελέγχους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η ΓΓΔΕ έλαβε από το υπουργείο Τουρισμού τα αρχεία όλων των καταλυμάτων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, το αρχείο αυτό διασταυρώθηκε με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ήδη η ΓΓΔΕ και προέκυψε ένα δείγμα 2.123 καταλυμάτων εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από αυτά τα 2.123 καταλύματα , τα 901 τηρούν διπλογραφικό σύστημα και 1.180 τηρούν απλογραφικά στοιχεία.

Μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε επί των δηλώσεων των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικό σύστημα που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο και επιμέρους σε ένα δείγμα 525 για τις οποίες υπήρχαν πλήρη στοιχεία ότι 53 δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις, πως 64 εμφανίζουν αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ και πως 384 επιχειρήσεις εμφανίζουν χαμηλότερες αποκλίσεις από τα 100.000 ευρώ, αλλά εμφανίζονται να έχουν πολύ χαμηλά έσοδα.

Από τις προαναφερθείσες 53 υποθέσεις, στις 10 έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή στόχος της ενέργειας αυτής είναι να καταδειχθεί στους υπόχρεους ότι η φορολογική διοίκηση τους παρακολουθεί.

Όπως τονίστηκε σε ενημέρωση Τύπου οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb ενώ δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο του τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider