Στα «βαθιά» της δεύτερης αξιολόγησης με τη στήριξη Obama

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «βαθιά» της δεύτερης αξιολόγησης με τη στήριξη Obama

Στην ουσία της εισέρχεται πλέον η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Με την απόφαση των Ευρωπαίων να εκταμιεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, κλείνει επισήμως ένας κύκλος για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για την επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, γεγονός που επιτρέπει στην Αθήνα να ρίξει όλο το «βάρος» στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η εκταμίευση των 2,8 δισ. προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μετά την έγκριση που έδωσε το πρωί της Τρίτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και το πράσινο φως που άναψε το Euro Working Group το απόγευμα της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι από τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης τα 1,7 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Μετά την εκταμίευση που ενέκρινε σήμερα ο ESM η συνολική οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος φτάνει στα 31,7 δισ. ευρώ από το συνολικό όγκο των προβλεπόμενων 86 δις ευρώ.

Ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει μέχρι στιγμής 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα) και είναι μακράν οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη δεύτερη αξιολόγηση

Μπορεί επισήμως να ολοκληρώθηκε την Τρίτη η πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο η αποστολή των ελληνικών αρχών είναι εξίσου δύσκολη.

Η «καυτή πατάτα» της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι άλλη από τα εργασιακά, για τα οποία οι δανειστές έχουν ήδη δείξει το πιο σκληρό τους πρόσωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Κυριακής, οι δανειστές είπαν «όχι σε όλα» στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

Τις δυο πλευρές τις χωρίζει ακόμα μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και του συνδικαλιστικού νόμου. Το νέο κρίσιμο ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές έχει οριστεί για την Πέμπτη.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σύντομα, ει δυνατόν ως τα τέλη του έτους, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Χείρα βοηθείας» από τον Barack Obama

Την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Barack Obama στην Αθήνα ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, επιβεβαιώνοντας τις διαρροές των τελευταίων 24ώρων. Όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αμερικανικής προεδρίας, ο Obama θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προσφυγική κρίση.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εισέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της σταθερότητας και της επανόδου στην ευημερία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Όπως τονίζεται ακόμη, ο Obama «θα κάνει σαφή την εκτίμηση των ΗΠΑ για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στη Γερμανία όπου στις 17 και 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, σε ένα από τα τελευταία του ταξίδια στο εξωτερικό ως Αμερικανός πρόεδρος.

Η επίσκεψη του προέδρου Obama – λίγες μόλις ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου – αποκτά τεράστια σημασία για την Αθήνα.

Kαι αυτό γιατί οι ΗΠΑ θεωρούνται ισχυρός «σύμμαχος» της ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά το μείζον αίτημα για άμεση και γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η αμερικανική κυβέρνηση σπεύδει με κάθε ευκαιρία να επισημαίνει πως στηρίζει τις διεκδικήσεις της Αθήνας για ελάφρυνση χρέους, υπό την προϋπόθεση ωστόσο πως η ελληνική πλευρά θα παραμείνει πιστή στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το επικείμενο ταξίδι του Barack Obama στην Αθήνα, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βρει «στήριξη» στα αιτήματα για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς νέα επώδυνα μέτρα και με απώτερο στόχο την άμεση έναρξη του διαλόγου για το χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider