Οι Θεσμοί πιέζουν για επιστροφές φόρων και καταβολή συντάξεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Θεσμοί πιέζουν για επιστροφές φόρων και καταβολή συντάξεων

Σε «ευγενική υπενθύμιση» προς την κυβέρνηση ότι εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εξασφαλίσει χρήματα για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρων, αλλά και για να καταβάλει συντάξεις που αντιστοιχούν σε 140.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι στον «αέρα» για περισσότερους από 9 μήνες, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Η έκθεση προόδου των θεσμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξετάσθηκε στο EuroWorking Group ξεκαθαρίζει πως η εκκαθάριση των οφειλών σε ακαθάριστους όρους ανήλθε στο τρίμηνο Ιούλιου – Σεπτεμβρίου σε 1,87 δισ. ευρώ ή στο 104% του στόχου, ενώ σε καθαρούς (ταμειακούς) όρους έφτασε σε 1,5 δισ. ευρώ ή το 84% της δόσης.

Ωστόσο, πίνακας που συνοδεύει το σχετικό έγγραφο κάνει αναφορά σε δύο πηγές δαπανών που θα πρέπει να προσεχθούν. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων 1,58 δισ. ευρώ και σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 1,42 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή η έκθεση τονίζει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 8,04 δισ. ευρώ, από 9,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες δαπάνες ως ληξιπρόθεσμες, καθώς θεωρεί πως τα χρήματα τόσο για τις επιστροφές φόρων όσο και για τις συντάξεις υφίστανται και πως η μη διενέργεια των δαπανών αυτών σχετίζεται με γραφειοκρατικούς λόγους (π.χ. χρόνος έκδοσης σύνταξης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider