Regling: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Regling: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα Τρίτη την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία είναι το υπόλοιπο ποσό της δεύτερης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM.

Ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM ανέφερε πως η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες σταθερά σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρύθμιση της χώρας τους. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει σημαντικά ορόσημα στον τομέα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, της τραπεζικής διακυβέρνηση, στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στην είσπραξη των εσόδων.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί το επόμενο έτος και η κυβέρνηση θα μπορεί να είναι σε θέση να ξεκινήσει την έκδοση νέων ομολόγων τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM. «Ελπίζω η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστεί , έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», προσέθεσε.

Από τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης τα 1,7 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας», είπε ο Regling.

Μετά την εκταμίευση που ενέκρινε σήμερα ο ESM η συνολική οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος φτάνει στα 31,7 δισ. ευρώ από το συνολικό όγκο των προβλεπόμενων 86 δις ευρώ.

Ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει μέχρι στιγμής 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα) και είναι μακράν οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider