Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις θέλει ο ΣΕΒ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις θέλει ο ΣΕΒ

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές και με αυτές προσφερόμαστε στη συζήτηση αυτή», δήλωσε στο insider.gr πηγή του ΣΕΒ κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του εργοδοτικού φορέα με τους Θεσμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στις πάγιες θέσεις του ΣΕΒ για τα εργασιακά περιλαμβάνονται ο ορισμός κατώτατου μισθού μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις, η αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας του ΟΜΕΔ και η «εκλογίκευση» της απεργιακής νομοθεσίας.

Για τον κατώτατο μισθό, ο ΣΕΒ υποστηρίζει αυτό που ζητούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήτοι να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού, μέσω συλλογικής σύμβασης.
Για τις συλλογικές συμβάσεις ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν και ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της λεγόμενης «υποχρεωτικής διαιτησίας», όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Για τις ομαδικές απολύσεις, η πρόταση του Συνδέσμου είναι να εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία, χωρίς δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων που προβλέπεται σήμερα και να χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να ελαφρύνουν μέρος από το πρόβλημα που δημιουργείται στο προσωπικό.

Για τις απεργίες, θέση του ΣΕΒ είναι να εκλογικευτεί η απεργιακή νομοθεσία, ιδιαίτερα σε τομείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή που εξυπηρετούν το γενικό οικονομικό συμφέρον (εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρισμό, ύδρευση, επικοινωνίες, αλλά και μεταφορές, υγεία, κ.λπ).

Κατά τον ΣΕΒ, είναι αναγκαία η διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης και η διασφάλιση ενός μείωση φόρου εισοδήματος αντίστοιχη με το κόστος επιδόματος ανεργίας για κάθε νέα θέση πλαισίου εύρυθμης λειτουργίας που να καταπολεμά αποτελεσματικά παράνομες συμπεριφορές και πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά ενίσχυση της απασχόλησης με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και φορολογικά κίνητρα για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας (π.χ. εργασίας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider