Η λαθρεπιβίβαση «έπνιξε» τις μεταφορές 

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η λαθρεπιβίβαση «έπνιξε» τις μεταφορές 

Σε μεγάλο βραχνά έχει μετατραπεί η λαθρεπιβίβαση στις συγκοινωνίες (μετρό, τραμ και ηλεκτρικός).

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2015, οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν στα 78,2 εκατ., έναντι 36,4 εκατ. το 2014.

Αντίστοιχα, οι λειτουργικές ζημιές έφτασαν τα 32,6 εκατ., έναντι 2,75 εκατ. το 2014, με τον κύκλο εργασιών να συρρικνώνεται στα 103,8 εκατ., έναντι 129,7 εκατ. το 2014.

Αιτία, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις αρχές του 2017.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και ηλεκτρικό. Αρχικά το κόστος θα ανέρχεται σε 1 ευρώ και 40 λεπτά, αλλά στόχος είναι σταδιακά οι επιβάτες να πληρώνουν λιγότερο, εάν διανύουν μικρές αποστάσεις. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα γεμίζει με μονάδες μέσω ειδικών μηχανημάτων ή του διαδικτύου.

Η κάρτα αυτή θα είναι προσωποποιημένη και θα φορτώνεται με ένα ποσό με πολλούς τρόπους (με πιστωτικές κάρτες, από το διαδίκτυο, στα γκισέ κ.ά.). Αυτό το ποσό θα μειώνεται κάθε φορά που θα την περνάει ο επιβάτης μπροστά από ένα ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα μέσα στο λεωφορείο, το τρόλεϊ και το τραμ ή από τις ειδικές πύλες εισόδου- εξόδου που θα υπάρχουν στο μετρό και τον ηλεκτρικό. Εκτός από την κάρτα θα εκδοθούν και ειδικά «χάρτινα» εισιτήρια, τα οποία θα ενσωματώνουν ένα μικρό κύκλωμα και θα λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο όπως η κάρτα».

Ειδικότερα θα υπάρχουν δύο τύποι καρτών. Η μία θα είναι πλαστική, θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα και θα φέρει επεξεργαστή στον οποίο θα μπορούν να "φορτώνονται" τα μεγάλα κόμιστρα, μηνιαίες ετήσιες κάρτες και όλες οι περιπτώσεις ελευθέρας ή μειωμένης μετακίνησης που υπάρχουν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Θα υπάρχει επίσης η χάρτινη κάρτα που δεν θα έχει επεξεργαστή και θα αφορά εκείνους που έρχονται ως επισκέπτες ή τουρίστες στην Αθήνα και θέλουν να κάνουν συγκεκριμένες μεμονωμένες διαδρομές.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα αντικαταστήσει τα 20 με 25 διαφορετικά εισιτήρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενώ τα οφέλη θα είναι η ευκολία στη χρήση, ο μηδενισμός της εισιτηριοδιαφυγής καθώς θα εγκατασταθούν, αλλά και η προσφορά των τύπων κομίστρου που χρειάζεται ο επιβάτης καθώς αυτοί θα διαπιστώνονται από τα στοιχεία που θα συλλέγονται για τις συνήθειες μετακίνησης των επιβατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider