Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Τα δημοσιονομικά θα τεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Άγνωστο παραμένει το εάν οι θεσμοί θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερα του 3,5% από το 2019, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από πολλά κράτη της ευρωζώνης.

Εάν και στις χθεσινές επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έγινε αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο αυτό που διαπιστώθηκε είναι η εμμονή του ESM για μεσοπρόθεσμη καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει πολιτική απόφαση που να προβλέπει το αντίθετο.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη η κυβέρνηση δεν βιάζεται να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο εντός του 2016 και προσανατολίζεται να το κάνει έως τον Απρίλιο του 2017. Στόχος είναι έως τότε να έχει υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος που να προβλέπει για την περίοδο 2019-2025 χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξης του 2% -2,5%.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως η εμμονή του ΔΝΤ σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% θα κάμψει την αντίσταση της ευρωζώνης , η οποία τελικώς θα συναινέσει σε ένα σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν αυτό γίνει, θα επιτρέψει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πάντως οι αποφάσεις για αυτό το θέμα μετατίθενται χρονικά. Πηγές από την Ουάσιγκτον τοποθετούν για τις αρχές του 2017 τις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για την Ελλάδα η οποία περιλαμβάνει και ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δεν θα μπει μέσα στο Νοέμβριο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, αλλά εντός του Δεκεμβρίου το νωρίτερο. Το Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση του ESM για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου εάν αιφνιδίως οι θεσμοί θέσουν ζήτημα κατάθεσης Μεσοπρόθεσμου για το διάστημα 2017-2020 τότε η κυβέρνηση θα το καταρτίσει και θα το καταθέσει με «αστερίσκους», δηλαδή αναφέροντας πως οι στόχοι για μετά το 2018 τελούν υπό αναθεώρηση. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider