«Όχι σε όλα» από τους δανειστές στα εργασιακά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όχι σε όλα» από τους δανειστές στα εργασιακά

Αποστάσεις στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, διαπιστώθηκαν κατά το πρώτο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών, με τις δυο πλευρές να χωρίζει ακόμα μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και του συνδικαλιστικού νόμου.

Βάση της συζήτησης αποτέλεσε το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου προτείνεται μικτό σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν υπάρχει εισήγηση για αυστηρότερους κανόνες στις απεργίες και στα συνδικαλιστικά προνόμια.

Ωστόσο, το κουαρτέτο αντιτάχθηκε στον βασικό άξονα της ελληνικής διαπραγματευτικής γραμμής που θέλει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να καθορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους, υποστηρίζοντας πως το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα. Μάλιστα το ΔΝΤ αποδείχτηκε ακόμη μια φορά «ακραίος» παίκτης, τηρώντας την πιο σκληρή γραμμή σε ότι αφορά τις αλλγές στα εργασιακά.

Το υπουργείο Εργασίας επιδίωξε να δώσει έμφαση στην τήρηση της νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, θυμίζοντας τα παραδείγματα του ΟΜΕΔ (απόφαση του ΣτΕ) και των ομαδικών απολύσεων (εκκρεμεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου).

Το νέο διπλό ραντεβού των δύο πλευρών ορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη προκειμένου να συζητηθούν επιπέον θέματα που έχουν να κάνουν με το πάγωμα οφειλών του ΟΑΕΕ και τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, ενώ τη Δευτέρα η Θεανώ Φωτίου θα συναντηθεί με τους δανειστές για ζητήματα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τα «αγκάθια» της συζήτησης

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προτάθηκε η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης (για τον εργαζόμενο) ρύθμισης, καθώς η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι οι μισθολογικές συμφωνίες δεν μπορεί να προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές από το υψηλότερο επίπεδο εθνικών/κλαδικών συμβάσεων, εκτός αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν να υπάρχουν ρήτρες που θα επιτρέπουν προσωρινές παρεκκλίσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο οι Θεσμοί επιμένουν στη δυνατότητα ευελιξίας των μισθών και στην υπαρίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η ελληνική πλευρά ζήτησε να επανέλθει η αρχή της επεκτασιμότητας των συμβάσεων που είχε καταργηθεί. Το πόρισμα υποστηρίζει ότι οι αντιπροσωπευτικές συλλογικές συμβάσεις που «καλύπτουν» το 50% των εργαζομένων μπορούν να επεκτείνονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αρκεί να αποδεικνύεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουν τις συμβάσεις έχουν ως μέλη τους το 50% των απασχολουμένων, ανά κλάδο ή επάγγελμα.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, η ελληνική πλευρά όπως και η Επιτροπή «Σοφών» επιθυμούν να επιστρέψει ο καθορισμός του στους κοινωνικούς εταίρους. «Αγκάθι» αποτελεί ο μισθός των νέων, καθώς η πρόταση των Εμπιρογνωμόνων για υπο-κατώτατο μισθό (510 ευρώ μικτά για όσους είναι μικρότεροι των 25 ετών και 586 ευρώ για όσους είναι πάνω από αυτό το ηλικιακό όριο) δεν βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Εργασίας, αντίθετα με τους Θεσμούς που το θεωρούν απαραίτητο.

Για τις ομαδικές απολύσεις, όλα θα κριθούν -όπως φαίνεται- από την οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα, ενώ ρευστό παραμένει και το θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Τέλος, βάσει του πορίσματος, δεν χρειάζονται αλλαγές στους κανόνες προκήρυξης της απεργίας, ούτε υπάρχει ανάγκη να αρθεί η απαγόρευση της ανταπεργίας (lock out). Ωστόσο οι δανειστές πιέζουν για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider