Καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Συμφωνία επί της αρχής για το σχέδιο εξωδικαστικής διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων υπήρξε το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των δανειστών.

Όπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, υπήρξε επί της αρχής συμφωνία επί του σχεδίου, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια τεχνικά ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα αναμένεται να εξεταστούν πιο διεξοδικά στη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι δανειστές συμφωνούν να μην υπάρχει κούρεμα στις περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Ανοιχτά παραμένουν ωστόσο τα ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων για το ποιες επιχειρήσεις θα υπάγονται στον νόμο, καθώς και η διάρκεια ισχύος του νόμου.

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων της Κυριακής είναι «βαριά» και οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από νωρίς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 10 το πρωί, με τη συνάντηση των Θεσμών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δανειστών πως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες με τις διοικήσεις των τραπεζών και θα έχουν γίνει οι διορισμοί των νέων στελεχών. Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μετά το δεύτερο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βαίνουν καλύτερα.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλες οι κρίσιμες αλλαγές που ζητούν οι Θεσμοί στην αγορά εργασίας: Το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider