Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Κατρούγκαλου- Θεσμών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Κατρούγκαλου- Θεσμών

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ και ο συνδικαλιστικός νόμος είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, που ξεκινά το απόγευμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών.

Στην κρίσιμη συνάντηση -εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης- η ελληνική πλευρά προσέρχεται με «όπλο» το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά αλλά και η στήριξη των ελληνικών θέσεων τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το συμβούλιο υπουργών. Στόχος είναι, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, «η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», με αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ επιδίωξη είναι να καταργηθούν οι μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος των εργαζόμενων κάτω των 25 ετών.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής για τα εργασιακά (που αντικατοπτρίζει πολλές από τις ελληνικές θέσεις), έχει συμφωνηθεί να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης, ωστόσο οι Θεσμοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν και πόσο μάλλον να υιοθετήσουν προτάσεις «από το παρελθόν», που κινούνται κατά της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Απώτερος στόχος της ελληνικής πλευράς αποτελεί η δυναμική έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών και για τον λόγο αυτό ο αρμόδιος υπουργός είναι αποφασισμένος να συμπεριλάβει εξαρχής στην ατζέντα το ελληνικό αίτημα για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων .

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις θέσεις της (που συμπίπτουν σε πολλά με το πόρισμα των «Σοφών») που αφορούν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, την ισχυροποίηση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και την διατήρηση του ισχύοντα συνδικαλιστικού νόμου. Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων θα επιδιωχθεί η μετάθεση της όποιας νομοθετικής παρέμβασης για το μέλλον, αφού πρώτα εκδοθεί η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν και δύο «ουρές» από το ασφαλιστικό, το πάγωμα των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider