«Nein» από το Βερολίνο για χρέος - Σε πρώτο πλάνο η αξιολόγηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Nein» από το Βερολίνο για χρέος - Σε πρώτο πλάνο η αξιολόγηση

Με χαμηλότερους τόνους σε ό,τι αφορά το χρέος πορεύεται πλέον η κυβέρνηση, μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού με την Angela Merkel και τον Francois Hollande στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Και αυτό, γιατί μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνάντησε «κατανόηση» για τις ελληνικές θέσεις, πλην όμως δεν πήρε καμία συγκεκριμένη δέσμευση σε ό,τι αφορά το ζήτημα και πλέον αναγκαστικά βάζει μπροστά την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ελπίζοντας πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διαμορφωθεί οι όροι για μια συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και για έναν οδικό χάρτη για τα μεσομακροπρόθεσμα.

Ρεαλιστικά, το ορόσημο που «αντικρίζει» η κυβέρνηση είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ένα κατ’ αρχήν θετικό νέο για την ελληνική πλευρά, βέβαια, είναι ότι η πρώτη ολοκλήρωση βαίνει και τυπικά προς ολοκλήρωση τη Δευτέρα στο Euroworking Group, όπου και αναμένεται να εκταμιευθεί το 1,7 δισ. που εκκρεμεί, μιας και οι θεσμοί έμειναν ικανοποιημένοι από την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Έτσι, η συζήτηση κυβέρνησης-θεσμών από εδώ και πέρα επικεντρώνεται αμιγώς στα θέματα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση και αυτά δεν είναι λίγα.

Συνολικά, η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει 33 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί αυτά, στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένα που παρουσιάζουν μεγάλη πολιτική δυσκολία. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκρυσταλλώσει και την τελική μορφή του προϋπολογισμού, ενώ θα πρέπει να δρομολογηθεί κάποια στιγμή και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου θα πρέπει να εγγραφούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα και πέραν του 2018.

Πρακτικά λοιπόν, αν η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση εντός του 2016, αυτό σημαίνει πως έχει περίπου ενάμιση μήνα, προκειμένου να το κατορθώσει, πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, ενώ ήδη από το εξωτερικό εκτιμούν πως στην καλύτερη η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τη συζήτηση για το χρέος και τη συνακόλουθη ένταξη στο QE.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε μια κάποια παρέμβαση για το χρέος, αλλά και την ένταξη στο QE για έναν βασικό λόγο: για να αρθεί η δυσπιστία των επενδυτών και να εισρεύσουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε, στην απόφαση του Μαΐου τέθηκε το όριο 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές χρέους και η γενική περιγραφή για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όμως, τόνισε, «το αρνητικό του Μαΐου δεν ήταν η απόφαση αλλά ότι αμέσως μετά, στη συνέντευξη Τύπου, είδαμε να επαναλαμβάνεται η διαφωνία μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Εδωσαν έτσι το λάθος μήνυμα στους επενδυτές: «Περιμένετε τον Δεκέμβρη για να δείτε τι θα κάνετε».

Συν τοις άλλοις, μια ακόμα αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο και αφορά στην ίδια την επιτυχία του προγράμματος. Αν συνεχιστεί η αναβλητικότητα, τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η επιτυχία του προγράμματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και, σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω επιχείρημα ετέθη και στους συνομιλητές του, πλην όμως ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να πήρε σαφή δέσμευση σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πέραν της γενικότερης συμφωνίας του Francois Hollande με την πρότασή του για αμφίπλευρη τήρηση των δεσμεύσεων.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ιδιαίτερες διαρροές από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο Merkel δεν έγιναν, ούτε από την ελληνική, ούτε από τη γερμανική πλευρά. Επισήμως. Διότι, ήδη από το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρωζώνης πως δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά ανάκτησης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. «Αυτό γίνεται μόνο με πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο πρόγραμμα», έλεγε στο insider.gr πηγή από τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ η ίδια πηγή εκτιμούσε πως οι εσωκομματικοί συσχετισμοί μόνο ευνοϊκοί δεν θα ήταν για την κ. Merkel, ακόμα και αν η ίδια ήθελε να δώσει στον κ. Τσίπρα την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, γερμανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν-σε αντίθεση με τις ελληνικές διαρροές-πως η συζήτηση Τσίπρα-Merkel επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα του προσφυγικού και σε ορισμένες προβληματικές παραμέτρους που είχαν μείνει ως εκκρεμότητα, αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Κάπως έτσι και με το ζήτημα του χρέους να είναι άδηλο, η Ελλάδα αναγκάζεται εκ νέου να θέσει σε εφαρμογή το μόνο σχέδιο που υπάρχει: αυτό της εφαρμογής του προγράμματος, με την ελπίδα πως η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί άμεσα και πως θα έχουν συγκεραστεί οι διαφορετικές θέσεις Θεσμών και Βερολίνου σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. Προς τούτο, ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητή εντολή στους υπουργούς του να «τρέξουν» τις εκκρεμότητες των χαρτοφυλακίων τους, ενώ συγκλίνουν οι πληροφορίες πως ο ανασχηματισμός δεν θα αργήσει.

Φυσικά, ισχύει η ήδη διακεκηρυγμένη θέση του Μαξίμου πως, εφ’ όσον γίνουν όσα η Ελλάδα πρέπει να κάνει και δεν τηρηθούν από την άλλη πλευρά οι δεσμεύσεις, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως δεν είναι χρήσιμο να υπάρξει ένας νέος γύρος πολιτικής αστάθειας, ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider